• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Segrevanje preseglo magično mejo 1,5 °C

Deli

Priredba in prevod Darinka Sebenik
23. 07. 2024

Segrevanje preseglo magično mejo 1,5 °C

Foto Jose Anatonio Alba- Pixaby

Po navedbah Evropske komisije za podnebne spremembe Copernicus (CS3) je bilo junija 2024 12 zaporednih mesecev temperatura za 1,5 °C višja od izmerjene v predindustrijskem obdobju. »To je več kot samo statističen podatek, saj smo stopili v območje, ko doživljamo velik in stalen premik v našem podnebju,« je dejal Carlo Buontempo, direktor CS3, so zapisali v World Economic forumu. Globalna povprečna površinska temperatura zraka je bila namreč 16,66 °C, kar je 0,67 °C nad povprečjem za mesec 1991–2020 in 0,14 °C nad prejšnjo najvišjo vrednostjo, ki je bila določena junija 2023, zaradi česar je bil to najbolj vroč junij odkar merijo temperature.
Druge nenavadnosti, ki jih poudarja CS3, vključujejo:
– Mesec je bil bolj vlažen od povprečja v delih Severne Amerike, z vrsto neviht, vključno z orkanom Beryl.
– Obilne padavine so povzročile poplave na nekaterih območjih Nemčije, Italije, Francije in Švice.
– V severovzhodni Rusiji in osrednji Južni Ameriki so izbruhnili hudi požari.
– Bolj suho od povprečja je bilo tudi na Irskem, v večjem delu Velike Britanije, Skandinavija (Norveška, Finska, Švedska z Baltikom in Belim morjem), južni Italiji in večjem delu vzhodne Evrope.
To med drugim pomeni, da se bodo morali kmetje pripraviti tudi na spremembo kultur, v kar so prisiljeni že zdaj, ko se pojavljajo novi in novi škodljivci ter bolezni. Ti se selijo skupaj s temperaturami. Poleg tega stare sorte in tudi nekatere kulture ne rastejo več dovolj uspešno.

Prejšnja novica
Novice
19. 07. 2024

Kako (še zlasti) poleti poskrbimo za varnost hrane

Naslednja novica
Novice
24. 07. 2024

Predlogi izboljšav pri škodah po divjadi

Aktualno

Novice
12. 08. 2025

Vozličasti dermatitis ne ponehuje

Gospodarstvo
08. 08. 2025

Kdo posluša kmeta

sebastjan Jarc
Mesne jedi
05. 08. 2025

Pečena jagnječja zarebrnica

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke