• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Koronavirus – hrana ni prenašalec ali vir

Deli

Darinka Sebenik
13. 03. 2020

Koronavirus – hrana ni prenašalec ali vir

EFSA (Evropska agencija za varno hrano) skrbno spremlja razmere v zvezi z izbruhom koronavirusne bolezni (COVID-19), ki je prizadela veliko število držav po vsem svetu. V sporočilu za javnost so zapisali, da trenutno ni dokazov, da bi bila hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa.

Glavna znanstvenica EFSA Marta Hugas je dejala: »Izkušnje iz prejšnjih izbruhov povezanih s koronavirusom, kot sta hudi akutni respiratorni sindrom koronavirusa (SARS-CoV) in korovirusni respiratorni sindrom na Bližnjem vzhodu (MERS-CoV), kažejo, da prenosa z uživanjem hrane. Tako za zdaj ni nobenih dokazov, ki bi nakazovali, da je novi koronavirus v tem pogledu kaj drugače.«

Znanstveniki in oblasti po vsem svetu skrbno spremljajo širjenje virusa in do zdaj ni bilo poročil o prenosu preko hrane. Zaradi tega EFSA trenutno ni vključena v odziv na izbruhe COVID-19. Kljub temu zadevo ves čas redno spremljajo.

Predstavniki ECDC (Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni) pa pravijo da  se je na Kitajskem, čeprav je bila verjetno vir začetne okužbe živali, virus širil od osebe do osebe – predvsem prek kapljice v izdihu, ko ljudje kihajo, kašljajo ali izdihujejo.

Dobra higienska praksa je nujna

Kar zadeva varnost hrane, je WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) izdala previdnostna priporočila, vključno z nasveti glede upoštevanja dobrih higienskih praks med ravnanjem s hrano in pripravo hrane, kot so pranje rok, temeljito kuhanje mesa in preprečevanje morebitne navzkrižne kontaminacije med kuhano in nekuhano hrano. Več informacij je na voljo na spletni strani WHO.

Zmanjšanje možnosti za okužbo

EFSA ima sedež v Parmi, na severu Italije, ki je eno od področij, so trenutno podvržene nujnim omejitvam gibanja, ki jih je uvedla italijanska vlada. S strokovnjaki in partnerji so uvedli delo na domu za večino osebja in telefonske sestanke, medtem ko so dogodki, potovanja osebja in javni obiski prostorov EFSA prekinjeni vsaj do 8. aprila. Ti ukrepi se nenehno pregledujejo glede na nove informacije.

ECDC pa stalno posodablja tekoče informacije o izbruhu in ocenah tveganja, ki jih uporabljajo države članice EU in Evropska komisija pri svojih dejavnostih odzivanja. Svetovna zdravstvena organizacija pa seveda usklajuje globalna prizadevanja za umiritev razmer.

Prejšnja novica
Slovenija
12. 03. 2020

Odkup mleka s kmetij še ni prekinjen

Naslednja novica
Slovenija
15. 03. 2020

Povečanje blagovnih rezerv

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke