• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Dogodki
  • Buče in bučke, pridelava in uporaba

Deli

Darinka Sebenik
05. 11. 2014

Buče in bučke, pridelava in uporaba

Prijazno vabljeni v Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15, sreda 5. november 2014 ob 18.00 uri.

Navadna buča (Cucurbita pepo L.) spada v družino bučevke (Cucurbitaceae) in je najbolj razširjena vrsta buč. Izvira iz južnega dela Severne Amerike. Njena največja genetska različnost je značilna za Mehiko. V prvi polovici 16. stoletja se je razširila po srednji in južni Evropi, danes pa jo najdemo tudi drugje po svetu. Med vrstami navadnih buč so žlahtnitelji vzgojili številne sorte in hibride bogate z maščobami (Cucurbita pepo L. var. oleifera), pa tudi okrasne buče in bučke. V 18. stoletju so postale buče vse pomembnejša krma domačih živali, zlasti prašičev. Stiskanje olja iz semen se je razširilo šele v začetku 19. stoletja. Buče dajejo prihodek ne samo pridelovalcem, ampak tudi številnim oljarnam, v katerih pridobivajo hladno stisnjeno in nerafinirano bučno olje.
Vse o bučah in bučkah boste izvedeli na predavanju  doc. dr. Darje Kocjan Ačko.

Prejšnja novica
Dogodki
07. 10. 2014

Razstava odstavljenih telet krav dojilj

Naslednja novica
Dogodki
07. 11. 2014

Vabilo na 8. mednarodno konferenco logistika v kmetijstvu

Aktualno

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

ds
Slovenija
12. 05. 2025

Razpis za nadstandardne zahteve za govedo

mkgp
Nasveti za mleko
12. 05. 2025

Objavljen priročnik za učitelje o mleku »Belo, okusno, hranljivo«

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke