Buče in bučke, pridelava in uporaba
Prijazno vabljeni v Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15, sreda 5. november 2014 ob 18.00 uri.
Navadna buča (Cucurbita pepo L.) spada v družino bučevke (Cucurbitaceae) in je najbolj razširjena vrsta buč. Izvira iz južnega dela Severne Amerike. Njena največja genetska različnost je značilna za Mehiko. V prvi polovici 16. stoletja se je razširila po srednji in južni Evropi, danes pa jo najdemo tudi drugje po svetu. Med vrstami navadnih buč so žlahtnitelji vzgojili številne sorte in hibride bogate z maščobami (Cucurbita pepo L. var. oleifera), pa tudi okrasne buče in bučke. V 18. stoletju so postale buče vse pomembnejša krma domačih živali, zlasti prašičev. Stiskanje olja iz semen se je razširilo šele v začetku 19. stoletja. Buče dajejo prihodek ne samo pridelovalcem, ampak tudi številnim oljarnam, v katerih pridobivajo hladno stisnjeno in nerafinirano bučno olje.
Vse o bučah in bučkah boste izvedeli na predavanju doc. dr. Darje Kocjan Ačko.