Darinka Sebenik, 01/19/2021

Pustni krofi -enostaven recept

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 1 kg moke (pol ostre, pol mehke), 10 rumenjakov, 1,6 dl olja, 8 dag sladkorja, 4 dag kvasa, 0,5 l mleka, limonina lupina, dva ščepa soli, malo ruma, olje za cvrtje, marelična marmelada, sladkor za posip.

Priprava

V posodo presejemo ostro in mehko moko. V sredini naredimo jamico, vanjo pa nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in zalijemo z nekaj mlačnega mleka. To premešamo in pustimo vzhajati približno deset minut oziroma toliko časa, da se dvigne za polovico. Medtem v drugi posodi dobro premešamo sladkor in rumenjake, dodamo naribano limonino lupino, mlačno mleko in dve žlici ruma, olje ter vlijemo na vzhajan kvas. Ko to premešamo z malo moke, dodamo še sol in hitro zgnetemo mehko, voljno testo (bolj mehko kot za potico).

 

Nato ga damo v posodo, da vzhaja, in ko naraste na dvojno količino, ga najprej pretresemo in nato stresemo na pomokano delovno površino. Testa ne valjamo, ampak kar takoj začnemo rezati 70 do 80 g kose testa in jih in oblikovati v kroglice.

Lahko pa testa ne damo vzhajati posebej, če nimamo dovolj časa (krofi bodo kljub temu odlični, le nekoliko manj rahli bodo), in ga takoj razrežemo na kose ter oblikujemo kroglice ter jih pustimo vzhajati 30 minut na eni in 20 minut na drugi strani.

 

Olje segrejemo na približno 175 °C do največ 180 °C, vendar ne sme biti prevroče! Krofe polagamo v olje z vzhajano stranjo navzdol in takoj pokrijemo. Ko se naredi »krancel« in je spodnja stran zlato rumena, posodo odkrijemo ter jih obrnemo in popečemo na drugi strani. Pri tej teži kroglic jih običajno pečemo 3 minute na eni in 3 minute na drugi strani.  Če imamo fritezo, jih cvremo še bolj enostavno. Ko so zlato rumeno zapečeni tudi na drugi strani, jih s penovko previdno poberemo iz olja in odcedimo na vpojnem papirju ter napolnimo z marelično marmelado (če je pregosta, vanjo dolijemo malo vode in jo razgrejemo na zmernem ognju). Ko so krofi že precej ohlajeni, jih potresemo s sladkornim posipom.

 

Če testo delamo v kuhinjskem robotu, uporabimo nogo za testo: v posodo damo presejano moko in vzhajati kvas v sredico. Ko dovolj naraste, vlijemo pripravljeno zmes, vklopimo robota in mešamo najprej 2 minuti na 1 hitrosti. Ustavimo, premešamo s kuhalnico, da vmešamo še več moke in nato mešamo na 3 hitrosti 5 minut. Spet ustavimo robota, postrgamo moko po robovih in pustimo, da gnete 2 do 3 minute. Ko ni več moke v posodi, ga stresemo na delovni pult, ki smo ga prej pomokali. Na delovnem pultu pripravimo tudi peki papir in ga posujemo z moko, saj nanj odlagamo krofe, da bodo vzhajali.

 

Z rezalko režemo testo in ga sproti tehtamo. Primerna teža je med 70 in 80 g. Oblikujemo kroglico in jo damo na peki papir ali delovno površino, ki naj ne bo prehladna. Ko zrežemo vse krofe, jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati eno uro. Potem so primerni za peko. Pečemo tako, kot je opisano v receptu.

view counter