Darinka Sebenik, 06/23/2020

Glasujmo za slovenski kmetiji

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasuje tudi vi. Iz Slovenije sta v ožjem izboru Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

 

Hiša vin Kokol v kategoriji (krožno) biogospodarstvo

Odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena  vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

 

Biodinamična kmetija Černelič v kategoriji zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe

Predstavljajo pridelavo zdrave hrane z varovanjem okolja, tal in zmanjševanjem vpliva na podnebne spremembe, ki so danes vse bolj očitne. V vasi Dečno selo pri Brežicah na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili Demeter certifikat, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi in danes so inspiracija že mnogim.

Glasujte za najboljši projekt!

GLASOVANJE JE MOŽNO NA TEJ POVEZAVI: https://www.surveymonkey.com/r/NLN6YKH

Vabljeni ste, da si projekte s področja biogospodarstva in podnebnih sprememb ogledate in glasujete za vam najboljši projekt. Razglasitev zmagovalcev bo v štirih kategorijah: biogospodarstvo, zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, prilagajanje na podnebne spremembe in za prejetih največ glasov s strani javnosti (Popular vote). Spletno glasovanje je možno do četrtka, 25. 6. 2020 do 16.00.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. 6. 2020, ob 17.00 uri. Zaradi posebnih okoliščin se bo izvedla spletna razglasitev, ki jo bo mogoče spremljati v živo preko Zoom in preko Youtube spletne strani na kanalu »EURural«.

view counter