Franc Uršič, 09/23/2018

Shranjevanje gob

Foto: Franc Uršič

Letošnja bere je odlična. Pojesti vse kar se da nabrati trenutno, bi bilo nemogoče in tudi nezdravo, saj so gobe težko prebavljiva hrana. Pozimi ali spomladi pa bi kakšna gobova omaka, ali juha popestrila obrok.

 

Mlade zdrave gobe, brez nezaželenih gostov (črvov, polžev, raznoraznih žužkov) Lahko zamrznemo kar sveže, kar v  vedno premajhnih zamrzovalnih skrinjah in omarah jemlje kar veliko koristnega prostora. Če gobe blanširamo se prostornina sicer nekoliko zmanjša, a izgubimo z odlito tekočino polovico okusa.


Mlade in dobro očiščene (nikoli oprane) gobe zrežemo na primerne rezine in jih na malo olja toliko prepražimo, da izhlapi dve tretjini tekočine. Ko se nekoliko ohladijo, jih preložimo v vrečke za shranjevanje in iztisnemo čim več zraka in vrečko neprodušno zaprem. Preden jih damo zamrzniti, vrečko z gobami sploščimo, da nastane nekakšna »palačinka« in damo v skrinjo na manjšem pekaču

.
Naslednji dan odstranim pekač in gobe postavim tako, da so zložene na enem mestu.
Iz dnevno dovoljene količine (2kg) nastaneta dve vrečki. Vsaka zadošča za en obrok za 4 osebe. Če je jedcev manj, enostavno odlomimo količino, ki je primerna, ostalo pa shranimo za naslednjič.


Opozorilo: Nabirajte le gobe, ki jih poznate! Ostale pustite na rastišču, morda jih bo pobral kak boljši poznavalec. Nabiranje s knjigo v roki ni zanesljivo. Za seznanjanje z »novimi« gobami vedno poiščite poznavalca, ki mu zaupate!

view counter