• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Vihar v loncu s kranjsko klobaso

Deli

Franc Uršič
21. 08. 2012

Vihar v loncu s kranjsko klobaso

Foto: Anton Jarc

V Hiši kulinarike v Sori tradicionalno poteka Festival Kranjske klobase, ki pomembno prispeva k promociji Kranjske klobase, zato so ga  proizvajalci, združeni v GIZ Kranjska klobasa, v preteklosti podpirali in se ga tudi redno udeleževali. Festival je tudi s strani javnosti dobro sprejet in obiskan, vendar ima – žal, tudi negativne posledice za certificirane proizvajalce Kranjske klobase. Osnovni koncept festivala temelji na komercialnem ocenjevanju Kranjskih klobas, kar pomeni rangiranje (proizvajalcev) geografsko zaščitenega izdelka. V Specifikaciji Kranjska klobasa so natančno predpisane surovine za proizvodnjo Kranjske klobase in vsi certificirani proizvajalci jo proizvajajo po enotnem, predpisanem proizvodnem postopku. Zato tovrstna komercialna ocenjevanja med proizvajalci povzročajo upravičeno nestrinjanje. Organizatorju festivala je GIZ Kranjska klobasa v preteklih letih posredoval različne predloge za spremembo koncepta festivala – med drugim so predlagali tudi ocenjevanje jedi, katerih osnovna sestavina je Kranjska klobasa.  Vendar organizator naše predloge proizvajalcev ni bil sprejemljiv, zato je odločitev GIZ Kranjska klobasa o nesodelovanju v bodoče logična posledica neuspešnih razgovorov.

Osnovni koncept delovanja GIZ-a proizvajalcev Kranjske klobase temelji na kakovosti in nadzoru nad zaščitenim izdelkom, zato so proizvajalci Kranjske klobase sprejeli nepreklicno odločitev, da svojih izdelkov ne bodo več pošiljali na komercialna ocenjevanja.  Nadzor nad kvaliteto Kranjske klobase je zagotovljen  v postopkih rednih in številnih notranjih kontrol ter zunanje kontrole neodvisnega certifikacijskega organa. Primeri tujih praks potrjujejo, da komercialna ocenjevanja v primeru zaščitenih proizvodov niso dovoljena, zato bodo skupaj s pravnimi strokovnjaki na podlagi veljavne zakonodaje in prakse EU s področja varstva zaščitenih izdelkov, zavarovali interes certificiranih proizvajalcev in sprožili ustrezne postopke zoper nespoštovanje veljavnih predpisov in pravil GIZ proizvajalcev Kranjske klobase. Do takrat pa bodo tovrstna ocenjevanja spremljali in javno nasprotovali rezultatom, če ti ne bodo izvedeni strokovno in na transparenten način.

Proizvajalci Kranjske klobase v okviru svojega interesnega združenja delujejo enotno in s ciljem zaščititi tradicionalni slovenski proizvod pred nelojalno konkurenco in zavajanjem potrošnikov ter  zaščititi ta simbol slovenske dediščine tudi na evropskem nivoju.

O Kranjski klobasi:

Kranjska klobasa se  proizvaja po točno določeni recepturi in potrjenem proizvodnem postopku in sodi med izdelke višje kakovosti, zato jo s tem imenom lahko poimenujejo Osnovni koncept delovanja GIZ-a proizvajalcev Kranjske klobase temelji na kakovosti in nadzoru nad zaščitenim izdelkom, zato so proizvajalci Kranjske klobase sprejeli nepreklicno odločitev, da svojih izdelkov ne bodo več pošiljali na komercialna ocenjevanja. Nadzor nad kakovostjo Kranjske klobase je zagotovljen  v postopkih rednih in številnih notranjih kontrol ter zunanje kontrole neodvisnega certifikacijskega organa. Primeri tujih praks potrjujejo, da komercialna ocenjevanja v primeru zaščitenih proizvodov niso dovoljena, zato bodo skupaj s pravnimi strokovnjaki na podlagi veljavne zakonodaje in prakse EU s področja varstva zaščitenih izdelkov, zavarovali interes certificiranih proizvajalcev in sprožili ustrezne postopke zoper nespoštovanje veljavnih predpisov in pravil GIZ proizvajalcev Kranjske klobase. Do takrat pa bodo tovrstna ocenjevanja spremljali in javno nasprotovali rezultatom, če ti ne bodo izvedeni strokovno in na transparenten način.

Proizvajalci Kranjske klobase v okviru svojega interesnega združenja delujejo enotno in s ciljem zaščititi tradicionalni slovenski proizvod pred nelojalno konkurenco in zavajanjem potrošnikov ter  zaščititi ta simbol slovenske dediščine tudi na evropskem nivoju.

Priznana geografska označba

Kranjska klobasa se  proizvaja po točno določeni recepturi in potrjenem proizvodnem postopku in sodi med izdelke višje kakovosti, zato jo s tem imenom lahko poimenujejo samo certificirani proizvajalci. Kranjska klobasa certificiranih proizvajalcev je na pasici ali nalepki enotno označena z enotnim logotipom  in  nacionalnim znakom kakovosti. Specifikacija za Kranjsko klobaso s priznano geografsko označbo je bila s strani MKGP potrjena 15. januarja 2008, z odločbo 324-535/2005/26, Pravilnik o zaščiti Kranjske klobase je bil objavljen  v Uradnem listu RS, št. 29, dne 31. 3. 2008.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
20. 08. 2012

Ključ do zdravja in visoke mlečnosti molznic je na krmilni mizi

Naslednja novica
Strokovni nasveti
23. 08. 2012

Novo v CBS – avgust 2012

Aktualno

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Slovenija
10. 06. 2025

Kmetijstvo prihodnosti

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke