• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Tisti dobri kruhek

Deli

Franc Uršič
14. 12. 2013

Tisti dobri kruhek

Foto: Franc Uršič

Prva znana omemba poprtnika sega v 17. stoletje, verjetno pa ima predkrščanski izvor.  To obredno in praznično pecivo je poznano pri večini narodov, v Sloveniji, pa je imel poprtnik še posebej pomembno vlogo okoli božiča. Poprtnik se sicer peče različnih priložnostih, vendar največkrat ob  božiču. Poprtnika niso bili deležni samo ljudje, ampak tudi domače živali, saj naj bo vse, ki ga užijejo držal pri zdravju in moči.

 

Motivika okraskov in recepti, pa tudi imena se od vasi do vasi razlikujejo. Največkrat so kot okraski ptički, golobice,  kokoške (Cerknica), dvoglave ptice (Hočevje). Kasnejša motivika pozna  tudi Jezuščka v posteljici, jaslice in celo fantka in punčko na vrhu hlebca. To zadnje naj bi pomenilo, da se bo dekle, ki je speklo poprtnik, naslednje leto omožilo.

 

Slovenski jezik pozna kakšnih dvajset poimenovanj tega obrednega kruha, ki pa ga v zadnjem času vse bolj izpodriva potica. Poprtnik, poprtnjak, župnik, mižnik, stolnik, bobov ded, hedovec, močen kruh, kuc-kruh, je le nekaj imen, ki jih Milko Matičetov  navaja na straneh Slovenskega etnografskega muzeja.

 

Društvo podeželski žena Dobrepolje Struge se  že četrto leto trudi in pripravi razstavo in ocenjevanje poprtnikov, ki pa je letos prerasla v 1. državno razstavo. Pred časom so tudi posnele film o izdelavi poprtnika.

 

Najboljši in najlepši so bili ocenjeni :

1. Zlato priznanje:          Nada Lunder   27,4 točk

2. Srebrno priznanje:    Majda Tekavec  25,8 točk

3. Srebrno priznanje:    Ciril Žužek  25,5 točk

 

In še recept zmagovalke:

80dag moke

3 jajca

1 dl olja

7 dag sladkorja

½ l mleka

ščepec soli

1 kocka kvasa

Priprava:  vse sestavine vmesimo v moko, po potrebi dodamo še malo vode. Testo mora biti mehko in voljno. Pustimo ga vzhajati kakšno uro, odrežemo četrtino testa za okraske. Testa ki bo za hlebec pa ne premesimo še enkrat, ampak samo podvihamo robove, da dobi lepo obliko hlebca.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
12. 12. 2013

Novo v tehnologiji pridelave koruze

Naslednja novica
Novice
16. 12. 2013

Ministri EU o promociji kmetijskih proizvodov

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke