• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Sir Tolminc je novi zaščiten slovenski proizvod v EU

Deli

Franc Uršič
11. 03. 2012

Sir Tolminc je novi zaščiten slovenski proizvod v EU

Evropska komisija je 8. 3. 2012  v Uradnem listu EU objavila registracijo sira Tolminc ki je že enajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji. Tolminc je registriran kot zaščitena označba porekla, kar pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva določenega geografskega okolja.

 

Tolminc je sir okrogle oblike, z gladko skorjo in redkimi očesi v velikosti leče ali graha. Proizvaja se samo na območju Zgornjega Posočja in ima zelo dolgo ter bogato tradicijo. Začetki izdelave sira v Zgornjem Posočju se povezujejo z začetki pašništva v visokogorskih  planinah, saj je bil sir takrat edini način konzerviranja mleka. Prvi zapisi o siru »Tolminc« segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatve takratni zemljiški gospodi.

 

 Poleg Tolminca ima Slovenija pri Evropski komisiji registrirane še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla – ZOP), Nanoški sir (ZOP), Kočevski gozdni med (ZOP), Prleško tünko (zaščitena geografska označba – ZGO), Zgornjesavinjski želodec (ZGO), Šebreljski želodec (ZGO), Ptujski lük (ZGO), Belokranjsko pogačo (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Idrijske žlikrofe (ZTP) in Prekmursko gibanico (ZTP).

Prejšnja novica
Uncategorized
10. 03. 2012

Odpornost mikroorganizmov proti antibiotikom in mastitis

Naslednja novica
Evropa in Svet
16. 03. 2012

Postanite pripravnik v Evropskem parlamentu

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke