Ptujski lük dobil oznako ZGO
Evropska komisija je v Uradnem listu EU (št. 341/ 22. 12. 2011 – str. 21) objavila registracijo Ptujskega lüka (zaščitena geografska označba – ZGO). To je deseti slovenski proizvod registriran pri Komisiji. Poleg Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Po starih legendah, ki krožijo med domačini, naj bi jo na to področje prinesli Turki. Tržno pridelovanje lüka se je na tem področju razširilo v začetku prejšnjega stoletja, vendar o zgodovini in njegovem pridelovanju ni veliko pisnih virov, saj so ga gojili najbolj preprosti ljudje. Za Ptujski lük je značilna ploščato okrogla oblika ter rdečkasta barva luskolistov in mesa. Je zmerno ostrega okusa in ima odlične lastnosti pri kuhanju, saj hitro razpade, vendar kljub temu obdrži značilen okus. Njegova prednost je tudi dolgotrajno skladiščenje.
Za njegovo pridelavo je obvezen certifikat ekološke ali integrirane pridelave. Spravilo je obvezno ročno. Prodaja se spleten v tradicionalnih vencih (ržena slama, 6 ali 12 enako velikih čebul) ali v manjših pakiranjih. Čebula v enem vencu mora biti približno enako velika in enake barve.