• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Nešplja (Mespilus gremanicus)

Deli

Darinka Sebenik
10. 11. 2011

Nešplja (Mespilus gremanicus)

Foto: Darinka Sebenik

Ime Mespilus germanica izvira iz grščine in pomeni mesos polovica in pilos krogla. Je drevo, ki pa ima omejeno razrast in zraste v najugodnejših razmerah v višino do osem metrov, navadno pa le tri do pet metrov in je bolj grmičaste rasti. Drevo je izredno lepo in zanimivo prek cele rastne sezone, saj ima velike temno-zelene eliptične, zelo goste liste, ki se povešajo. Jeseni, preden odpadejo pa se najprej obarvajo zlato rumeno, nato pa rdeče in takrat so plodovi že primerni za obiranje.

 

Cvetovi

Nešplja v času cvetenja Zacveti bolj pozno spomladi, in sicer se razvijejo na koncih poganjkov veliki beli dvospolni cvetovi, ki imajo včasih rahel rdečkast nadih. Plodovi se počasi debelijo prek cele rastne sezone in posebej lepi, rumeni z malo rdečkaste barve in zorijo ob koncu oktobra ali novembra, kar je odvisno od sorte. Ko so popolnoma zreli postanejo rjavi. Plodovi sorte domača nešplja so okroglasti z izraženim ostankom cvetne čaše na zgornji strani.

Če jo želimo ohraniti za svežo porabo dalj časa, jo pobiramo še nezrelo in trdo. Meso je takrat belo-rdeče barve, trdo, trpko in neužitno, ter jih enostavno oberemo. Če so plodovi zreli že na drevesu pa je obiranje bolj zapleteno in težje. Tako zrele plodove nalagamo na pladenj, največ v dve vrsti. Nezrele pa lahko zložimo v hladilnik in počasi prebiramo ali zorimo na sobni temperaturi.

 

Izbira lege za saditev

Nešplja je zelo rodno drevo, nezahtevno za vzgojo in tudi ne potrebuje nobenega škropljenja. Rada ima sončno lego, uspeva pa tudi v delni senci. Raste na skoraj vseh tipih tal, le da je odvisno, na katero podlago je cepljena. Če je cepljena na katero drugo vrsto, kot so recimo beli glog ali skorš pa uspeva tudi na revnih, suhih in plitkih tleh. Pri izbiri lege bodimo pozorni le na to, da ne izbiramo severnih leg in naj bi ne uspevala na nadmorski višini višji od 1000 metrov. Priporočena sadilna razdalja pa je  3,5 do 4 metre x 2 do 2,5 metra in če je cepljena, zarodi že drugo do tretje leto po sajenju

 

Plodovi

Ta mali, neugledni sadež, ki je zrel videti tak, kot bi bil že gnil, s hrapavo povrhnjico in ostankom cvetne čase vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, sadne kisline, veliko pektina in nekaj čreslovin, sorbitol in vitamin C. Okus svežih plodove spominja na jabolčni zavitek (seveda brez cimeta) in pešk, ki jih je veliko v plodu, ne uživamo. Lahko jo tudi predelamo v marmelade, čežano, sok ali iz njih kuhamo žganje. Še najboljša je čežana, ker je za marmelado preveč zrnastega okusa. Omeniti moram tudi to, da umedeni plodovi delujejo kot rahel laksans – z njimi torej lahko urejamo prebavo, saj pospešijo izločanje vode iz telesa ter ugodno delujejo na črevo. Neomedene plodove in liste so nekdaj uporabljali proti driski, ker krčijo tkivo, pa tudi za izpiranje ran in udarnin.

Prejšnja novica
Novice
08. 11. 2011

Martinovanje v Ljubljani

Naslednja novica
Gospodarstvo
15. 11. 2011

Zadravčevi-Erjavčevi dnevi 2011

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke