• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Nanoški sir že šesti zaščiteni slovenski proizvod v EU

Deli

Darinka Sebenik
05. 10. 2011

Nanoški sir že šesti zaščiteni slovenski proizvod v EU

Foto: Darinka Sebenik

Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila uredbo o registraciji Nanoškega sira kot zaščiteno označbo porekla. To pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva določenega geografskega okolja. Nanoški sir je že šesti registrirani slovenski proizvod pri Komisiji. Do zdaj so registrirani – Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla), Prleška tünka (zaščitena geografska označba), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost), Idrijski žlikrofi (zajamčena tradicionalna posebnost) in Prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost).

 

Sir so na mogočni planoti Nanos, po kateri je tudi dobil ime, pridelovali že v 16. stoletju. V preteklosti so na planoti Nanos izdelovali sir izključno iz ovčjega mleka in ker se je po drugi svetovni vojni delež ovc močno zmanjšal, so izdelali tudi manj sira. Ustni viri navajajo, da je bilo mogoče nazadnje dobiti Nanoški sir v Trstu leta 1954. Leta 1986 so ga spet začeli izdelovati v Mlekarni Vipava, vendar iz kravjega mleka. Za območje izdelovanja Nanoškega sira je značilno prepletanje sredozemskega in celinskega podnebja. Podnebje in prevladujoča kraška tla se kažeta tudi v kakovosti paše in pridelavi krme. Mleko za proizvodnjo Nanoškega sira se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je Nanoški sir intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore vinorodnega območja, kjer se nahajajo zorilnice sira, pa se po dvomesečnem zorenju sira izoblikuje poseben, pikanten okus sira, ki je značilen za Nanoški sir.

 

Objavljena uredba o registraciji Nanoškega sira:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:260:0013:0014:SL:PDF

 

Več informacij o zaščitenih kmetijskih pridelkih oziroma živilih:

http://www.mkgp.gov.si/si/o_ministrstvu/direktorati/direktorat_za_varno_hrano/starasektor_za_varnost_in_kakovost_hrane_in_krme/zascita_kmetijskih_pridelkov_oziroma_zivil/

Prejšnja novica
Novice
04. 10. 2011

Cepljenje lisic proti steklini

Naslednja novica
Slovenija
06. 10. 2011

Je krompir iz uvoza obdelan z nedovoljenimi snovmi?

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke