Lokalne kmetije odpirajo vrata
V okviru predstavitev kvalitetne hrane, ki ni prepotovala stotine kilometrov sta na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje odprli vrata dve kmetiji v okolici Ljubljana.Danes smo si ogledali kmetijo Marka Zalarja na Drenovem griču.Pred 23-imi leti so se na kmetiji začeli ukvarjati s pridelavo zelenjadnic, melon, korenovk in gomoljnic. Pridelava je urejena tako, da je vedno na voljo sezonska zelenjava, v rastlinjakih pa pridelujejo vse tisto kar na prostem ne bi dobro obrodilo. Polovica rastlinjakov je bila že posajena s solato za zimske mesece, ali pa so zemljo ravno pripravljali za motovilec.
Največ se proda kar doma na dvorišču, saj so se ljudje navadili, da vedno dobijo sveže nabrano in obrano. Tudi med predstavitvijo so ljudje iz okolice ves čas oblegali prodajni pult, kar da slutiti, da so ljudje spoznali razliko med doma pridelanim in pripeljanim od daleč. V zadnjem času, od kar je na Vrhniki urejena tržnica, pa so tam trikrat na teden.
Predstavnici MKO sta predstavili pomen lokalne kakovosti in načrte za prihodnost.V Sloveniji trenutno pridelamo le 37% potrebne zelenjave. V letih do 2020, pa naj bi se to povzpelo na 60%. Trenutno pridelujemo zelenjavo na 4400hektarih, od tega tržno zelenjavo le na 1500hektarih. Pokritih površin pa je le 80hektarov. Akcija krajša pot boljša kakovost že kaže prve pozitivne rezultate, zato ministrstvo poziva tudi ostale pridelovalce, da predstavijo svoje kmetije in kvaliteto.