Kraški zašink – trinajsti slovenski proizvod zaščiten v EU
Evropska komisija je v Uradnem listu EU (24. 7. 2012) objavila registracijo kraškega zašinka (zaščitena geografska označba), ki je trinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji,ki je tradicionalni suhomesnati izdelek kraške pokrajine. Ugodna mikroklima Krasa omogoča sušenje celih kosov vratovine. Tako ima kraški zašink značilno valjasto obliko, naravni ovitek pa obdaja elastična mrežica. Surovina za predelavo Kraškega zašinka je kakovostna vratovina prašičev mesnatih pasem, za sam postopek predelave pa je značilen suh postopek soljenja. Med sušenjem in zorenjem se razvije polna aroma mišičnine in slanine. Značilen je rahlo slan okus zašinka. Mišičnina zašinka je na prerezu rdeče rožnate barve, rob rezine je rahlo temnejše barve. Slanina je bele barve. Tekstura mišičnine in slanine je rahlo čvrsta, gladka in se v ustih hitro razgradi. Zorjen kraški zašink se je na trgu uveljavil kot kraška specialiteta s priznano gastronomsko vrednostjo.
Objava v uradnem listu:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:198:0010:0011:SL:PDF