• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Kraški med pridobil evropsko zaščito

Deli

obvestilo MKGP
06. 08. 2013

Kraški med pridobil evropsko zaščito

Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega medu (zaščitena označba porekla). Kraški med je tako že 17-ti slovenski proizvod in četrti proizvod z območja Krasa, ki je registriran pri Evropski komisiji.

 

Kras je pojem in sinonim za skopo zemljo, hudo zimo, burjo in sušo. V takšnih ekstremnih pogojih uspeva številno, na Kras prilagojeno, avtohtono rastlinstvo. Glede na čebeljo pašo, so tipične vrste Kraškega medu, med rešeljike, divje češnje, akacije, kostanja, lipe, divjega žepka ter cvetlični in gozdni med. Zelo veliko znanja in potrpljenja je potrebnega, da čebelarju uspe pripraviti čebelje družine za nabiranje sortnih nektarjev naštetih rastlin. Zaradi podnebnih razmer in mikroklime je Kraški med po svoji vsebini suh in zrel med, bogat z minerali, rudninskimi snovmi in encimi, bogat cvetlični sestav in suho podnebje pa se odražajo v polni in izraziti aromi medu, kar je odločujoče za drugačnost Kraškega medu.

Prejšnja novica
Slovenija
02. 08. 2013

Suša, vročina, veter – katastrofa za kmetijstvo

Naslednja novica
Slovenija
07. 08. 2013

Kmetje naj prijavijo škodo po suši

Aktualno

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Slovenija
10. 06. 2025

Kmetijstvo prihodnosti

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke