• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Karželj (Amaníta caesárea) ali kraljeva mušnica

Deli

Ime Priimek
16. 08. 2011

Karželj (Amaníta caesárea) ali kraljeva mušnica

Foto: Franc Uršič

Ena najlepših evropskih mušnic z oranžno rdečim svetlečim klobukom, zlato rumenimi lističi in betom, rumenkastim mesom in s široko belo jajčasto lupino, iz katere se razvije trosnjak. Raste v svetlih gozdovih in na travnatih obrobjih listnatih gozdov v predelih z milejšim podnebjem, značilnim za vinorodne kraje.

Gobe ni težko zgrešiti, saj ima značilen oranžno-rdeč klobuk, rumenkaste lističe in bet, ki ima ob dnu rastišča prosto belo lupino, pod lističi pa viseče zastiralce. Klobuk ima premer 8-20 centimetrov, sprva je okrogel in obdan z belo ovojnico, na pogled je kot jajce, ki na vrhu poči in ven pogleda oranžno-rdeč klobuček. Sčasoma se dvigne zravna. Površina je gladka, oranžno rdeča,  rob pa je rahlo nažlebkan. Trosovnica je rumenkasta, lističi so gosti in široki, ne dosegajo beta, prisotni so tudi vmesni lističi. Ostrinke so nekoliko kosmičaste. Bet pri tej gobi je širok en do dva centimetra, visok pa osem do petnajst centimetrov, sprva poln, potem pa valjast in votel, spodaj pa je razširjen in obdan z belim ovojem. Površina beta je rahlo puhasta, bolj rumenkaste barve. Meso gobe, ki je izredno okusno v kulinariki (vendar jo je pri nas prepovedano nabirati) je belo, pod kožico klobuka rumeno.

Karželj najdemo na revnih apnenčastih tleh, pod listavci, zlasti pod kostanji in bukvami, v toplih poletnih dneh in v jeseni, posamično ali v raztresenih skupinah od julija do oktobra.

karželj, ko poči ovojnica

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
11. 08. 2011

Paradižnikov molj se širi

Naslednja novica
Slovenija
17. 08. 2011

Najlepše vime krave Linde

Aktualno

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Slovenija
10. 06. 2025

Kmetijstvo prihodnosti

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke