• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • God svetnika Vincencija

Deli

Boris Grabrijan
23. 01. 2014

God svetnika Vincencija

Foto: Boris Grabrijan

Včeraj, 22. 1., je godoval svetnik Vincencij (Palloti), ki velja za zavetnika vinogradnikov. V naših krajih, ob Kolpi,  je običaj, da gredo vinogradniki na ta dan v vinograde in obrežejo vsaj eno trto, potem pa to zalijejo z dobro kapljico. Ob tem se pripravi malica – obvezno klobasa ali salama, pa »špeh«.. in vse to pripomore k dobri vinski letini, saj se dober pridelek prične z dobro rezjo trsa. Sosedje in prijatelji se obiskujejo, izmenjujejo izkušnje in nazdravljajo bodoči dobri letini. Tudi na Mali in Veliki Plešivici ter Priložniku, pri adlešičih je bilo ta dan veselo.

 

Ivan Feliks Šašelj je še zapisal v Bisernicah:

“Na ta dan navadno ne vpregajo  živine.”

“Ta dan gre gospodar v svoje trtje in obreže navadno tri trte. Seboj vzame po kos božičnika, ki ga je nalašč za ta dan prihranil. Zatem trtje dobro rodi.

 

Praznik v fotografiji

Prejšnja novica
Slovenija
20. 01. 2014

Informativni izračuni do sredine februarja

Naslednja novica
Slovenija
27. 01. 2014

Sofinanciranje zavarovanja v letu 2014

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke