• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Belokranjska pogača

Deli

Darinka Sebenik
28. 07. 2011

Belokranjska pogača

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 50 dag mehke bele moke, 3 dl mlačne vode, 2 kavni žlički soli, 20 g kvasa, ščepec kumine, 1 celo jajce, pol žličke sladkorja.
Priprava

V moko naredimo jamico in vanjo zdrobimo 20 g kvasa, pol decilitra mlačne vode in pol žličke sladkorja ter vse skupaj premeša v gosto tekočo snov. Tako pripravljeni kvasni nastavek mora vzhajati tako dolgo, da se mu poveča volumen za več kot enkrat. Nato vanjo vlijemo vodo, premešamo, da dobimo gosto zmes in solimo ter pripravimo
zames, ki jo gnetemo 8 do 10 minut, da postane teto gladko in ne pretrdo ter da se ne prijema rok. Testo se pokrijemo s prtom ali pokrovom posode in vzhajamo pol ure. Tako vzhajano testo se položimo na pekač, premazan z oljem ali mastjo in ga rokama raztegnemo v velikost premera 30 centimetrov, od 1 do 2 cm na debelo, proti robu pa debelino nekoliko zmanjšujemo.Testo se ne sme dotikati stranic pekača, ker mora biti rob pogače nižji od sredine. Po testu nato do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežemo poševne črte s približno 4-centimetersko medsebojno razdaljo in premažemo s stepenim jajcem, v katerega smo dodali ščepec zrn kumine. Po vrhu se tako pripravljeno testo posujemo z grobo morsko soljo in damo v ogreto pečico ter pečemo pri 220 stopinjah C od 20 do 25 minut. Pečena belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Ponudimo jo še toplo in je ne režemo, ampak lomimo po črtah.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
27. 07. 2011

Mlečni izdelki ne smejo škodovati zdravju ljudi

Naslednja novica
Strokovni nasveti
01. 08. 2011

Kakovostna in gospodarna obdelava strnišča

Aktualno

Evropa in Svet
30. 06. 2025

Združitev Arle in DMK

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke