• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Nasveti za mleko
  • Skrb za seske in razkuževanje seskov pri nizkih temperaturah

Deli

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.
06. 02. 2012

Skrb za seske in razkuževanje seskov pri nizkih temperaturah

Foto: Darinka Sebenik

Nizke temperature vplivajo tudi na izgled in kondicijo kože seskov. Kombinacija nizkih temperatur in vetra namreč lahko povzroči tudi ozebline seskov. Ob tem ne pozabite, da je tudi pri živalih vpliv mraza in vetra večji, če so seski mokri in razpokani. V zimskih mesecih moramo zato bolj pozorno opazovati seske in narediti vse, da koža seskov ostane voljna.

Na kondicijo seskov lahko vplivamo z uporabo primernih izdelkov za čiščenje in razkuževanje seskov pred in po molži. Ti izdelki vsebujejo visok  odstotek vlažilnih in blažilnih snovi ter manj agresivne aktivne snovi, ki na kožo deluje blagodejno.

Ker so mokri seski bolj občutljivi na mraz, se pojavlja vprašanje, ali pri nizkih temperaturah prenehati z razkuževanjem vimena po molži. Res je, da se pri nizkih temperaturah upočasni tudi rast bakterij v okolici krav- tudi zato imamo v zimskih mesecih običajno manj mastitisa in nižje število somatskih celic v mleku.
Več na: http://zdravovime.blogspot.com/2012/02/skrb-za-seske-in-razkuzevanje-seskov.html

Prejšnja novica
Evropa in Svet
31. 01. 2012

Prihodki kmetov upadajo, cene pa rastejo

Naslednja novica
Gozdarstvo
07. 02. 2012

Gozdarske prikolice

Aktualno

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

Evropa in Svet
14. 05. 2025

Nemški minister za kmetijstvo je Alois Rainer

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke