• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Zatiranje ameriškega škržatka

Deli

Matjaž Emeršič
04. 07. 2013

Zatiranje ameriškega škržatka

Vse vinogradnike opozarjamo, da je sedaj čas za prvo zatiranje ameriškega škržatka, ki je prenašalec zlate trsne rumenice. Ta bolezen, ki jo povzroča fitoplazma Grapevine flavescence dorée (FD), je bila v preteklih letih v Sloveniji ugotovljena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji. Za preprečevanje širjenja te nevarne karantenske bolezni trte je poleg odstranitve okuženih trt v žariščih okužbe ključnega pomena pravočasno zatiranje ameriškega škržatka, ki je obvezno v celotnem razmejenem območju zlate trsne rumenice, tako v žariščih kot tudi v varnostnih območjih. Zaradi novih najdb zlate trsne rumenice v preteklih letih in nevarnosti širjenja bolezni je novembra 2012, takratna Fitosanitarna uprava RS, z odločbo o razmejitvi določila razmejeno območje tako, da sedaj zajema večino vinogradov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli Krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju in je določeno z mejami občin. Območja si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
02. 07. 2013

Por postaja stabilen vrtnarski pridelek

Naslednja novica
Gospodarstvo
05. 07. 2013

Letos zelo dobra letina žit

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke