• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Uporaba rokavic v molzišču

Deli

04. 01. 2012

Uporaba rokavic v molzišču

Tokrat bomo podali razloge zakaj je dobro v molzišču uporabljati rokavice. Prvi je, da nalezljive povzročitelje mastitisa prenašamo skoraj izključno z rokami, molznimi enotami in s krpami. Roke molznikov so namreč razpokane (na njih so številne bakterije) in jih težko hitro, temeljito umijemo ter razkužimo.

Rokavice so gladke. Enostavno jih očistimo in razkužimo. S tem močno zmanjšamo verjetnost prenosa mastitisa. Rokavice tudi zaščitijo roke molznika. Med molžo posameznih krav vedno očistimo in razkužimo rokavice.

Molzniki se pogosto izgovarjajo, da se rokavice trgajo in da v rokavicah ne čutijo sprememb na vimenu. Danes so na voljo odlične in poceni rokavice, ki se ne trgajo, so tanke in z nošenjem ne izgubimo otipa- tako kot ga v rokavicah ne zgubi kirurg.

V nizozemski raziskavi cenovne učinkovitosti 25 ukrepov za izboljšanje zdravja vimena so se kot najbolj cenovno učinkoviti  izkazali naslednji ukrepi:
– stanje krav po molži,
– spiranje molznih enot po molži krav s kliničnim mastitisom,
– uporaba čiste brisače za brisanje vimena posamezne krave in
– molža v rokavicah!

Rokavice nosimo tudi, kadar pregledujemo vime krave z mastitisom ali vanj apliciramo antibiotike.
V raziskavi postopkov molzne rutine ZDA leta 2007 so ugotovili, da rokavice pri molži uporablja 55,2 odstotka kmetij, z rokavicami pa se pomolze 76,8 odstotka krav- kar pove, da  rokavice bolj pogosto uporabljajo na večjih kmetijah.
Kje pa smo Slovenci? Verjetno nekje med 5 in 10 odstotki in na koncu lahko zapišemo, da je to še ena poceni in učinkovita delovna navad, ki smo jo spregledali!

Prejšnja novica
Gospodarstvo
28. 12. 2011

Šestih novih javnih razpisov iz PRP

Naslednja novica
Slovenija
05. 01. 2012

Novi standardi za zaščito kokoši nesnic

Aktualno

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

Evropa in Svet
14. 05. 2025

Nemški minister za kmetijstvo je Alois Rainer

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke