• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Poljedeljstvo
  • Spravilo poznega krompirja

Deli

Mag. Peter Dolničar
08. 08. 2011

Spravilo poznega krompirja

Foto: Mag. Peter Dolničar

Za nemoten izkop poznega krompirja odstranimo ostanke krompirjevke in morebitnih plevelov v nasadu. Krompirjevko lahko uničimo kemično (reglone, basta) ali z različnimi oblikami mehanskega uničenja ali sežiganjem. Pomembno je, da v sušnih razmerah krompirjevke ne uničujemo kemično, saj lahko poškodujemo gomolje v tleh. V petih dneh pred škropljenjem mora skupaj pasti vsaj 13 milimetrov dežja, da krompirjevko lahko uničujemo kemično. Sušne razmere ob spravilu zmanjšujejo celično napetost (turgor) gomoljev (gomolji so manj čvrsti), kar poveča njihovo občutljivost na udarce. Krompir torej spravljamo, ko so razmere ugodne, ko ni sušnega stresa oziroma ko tla niso presuha. Če so v tleh še grude večji kamni, ti lahko še dodatno poškodujejo gomolje. Gomolji izkopani v presuhih razmerah so zaradi manjšega turgorja občutljivejši za dodelavo (sortiranje) is se slabše skladiščijo. Zato z izkopom počakamo do prvega dežja oziroma nekaj dni po tem, da gomolji ponovno pridobijo vlago. Če pa ne moremo čakati in moramo izkopati krompir čimprej,  je dobro, da nasad dan do dva pred tem zalijemo z vodo.

 

Ko krompir pripeljemo v skladišče, ga navadno najprej kalibriramo, izločimo poškodovane in bolne gomolje ter primesi. Le zdrav krompir je primeren za dolgoročno skladiščenje. Ne glede na način skladiščenja v rinfuzi ali paletnih zabojih naprej poskrbimo za celjenje kožice. Ta se najhitreje zaceli ob primerni vlagi pri temperaturah do 20 oC. Po koncu časa celjenja ran, ki traja 14 dni do tri tedne, temperaturo v skladišču počasi spuščamo za največ 1 oC dnevno do skladiščne temperature. Optimalne temperature skladiščenja so 3 oC pri semenskem krompirju, 5 oC za jedilni krompir, 7 do 9 oC za pomfrit in več kot 11 oC za krompir za čips. Pred skladiščenjem lahko krompir tretiramo s sredstvom proti kalitvi.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
05. 08. 2011

Zaprtje razpisa za ukrep ohranjanje in izboljševanje dediščine podeželja

Naslednja novica
Novice
09. 08. 2011

Glas dežele na Radioeuropa05

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke