• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Siva grozdna plesen (botritis)

Deli

NULL
01. 07. 2013

Siva grozdna plesen (botritis)

Foto: Bayer

Okužbe s sivo grozdno plesnijo se razvijejo v vlažnem vremenu; predvsem pred trgatvijo, ko se začne grozdje mehčati. V nekaterih letinah pa velike težave povzroča že v času cvetenja. Ker jo je na kabrnkih in mladih poganjkih težko opaziti, priporočamo škropljenje v času cvetenja s pripravki, ki imajo stransko delovanje na sivo grozdno plesen (našteti so v nadaljevanju besedila). Večjo pozornost namenimo občutljivejšim sortam, kot so beli pinot, chardonnay, renski rizling, modra frankinja, žametovka, cabernet sauvignon, refošk in rumeni muškat.

 

siva_grozd(2)   siva_grozd(1)

Varstvo pred sivo grozdno plesnijo

V vinogradu je potrebno ustvariti ravnotežje hranil. Siva grozdna plesen se raje pojavlja v vinogradih, ki so pregnojeni z dušikom, kjer je rast bujna in kjer niso pravočasno opravljena zelena dela. Potrebno je zmanjšati vnos dušika, saj s tem umirimo rast, zelenih del bo manj in zračnost bo večja. Dobro je preprečevati tudi poškodbe grozdja, predvsem tiste, ki jih povzročajo grozdni sukači. Običajno škropimo samo v najbolj kritičnem obdobju, v času zapiranja grozdov in ob začetku mehčanja jagod. Prvo škropljenje je zelo pomembno – namenjeno je devitalizaciji trosov glive. V tem času gliva še posebej rada okuži pecelj, na katerega se najraje veže, preden se grozd popolnoma zapre. Z drugim škropljenjem zmanjšamo sekundarne okužbe na jagodah, vendar je učinkovitost zgolj drugega škropljenja (brez prvega) precej zmanjšana, ker se lahko razvijejo odporni sevi. Pripravek Teldor® uporabimo vedno za prvo škropljenje v času zapiranja grozdov, v letih, ko siva grozdna plesen povzroča posebej velike težave, pa tudi za drugo škropljenje. Teldor® je bil v uradnih (neodvisnih) poskusih in praksi najbolj učinkovit med vsemi botriticidi, ki so na voljo na slovenskem trgu. Že med rastno dobo uporabljamo pripravke s stranskim delovanjem na botritis (Nativo®, Falcon®, Mikal® fl ash, Mikal® premium F, Melody® Combi). Delujejo na drugih, različnih stopnjah razvoja gliv kot botriticidi, zato ohranjajo njihovo učinkovitost (antirezistenčna strategija).

Prejšnja novica
Gozdarstvo
30. 06. 2013

Zaščitna oprema v gozdu

Naslednja novica
Strokovni nasveti
02. 07. 2013

Por postaja stabilen vrtnarski pridelek

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke