• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Siva grozdna plesen (botritis)

Deli

NULL
01. 07. 2013

Siva grozdna plesen (botritis)

Foto: Bayer

Okužbe s sivo grozdno plesnijo se razvijejo v vlažnem vremenu; predvsem pred trgatvijo, ko se začne grozdje mehčati. V nekaterih letinah pa velike težave povzroča že v času cvetenja. Ker jo je na kabrnkih in mladih poganjkih težko opaziti, priporočamo škropljenje v času cvetenja s pripravki, ki imajo stransko delovanje na sivo grozdno plesen (našteti so v nadaljevanju besedila). Večjo pozornost namenimo občutljivejšim sortam, kot so beli pinot, chardonnay, renski rizling, modra frankinja, žametovka, cabernet sauvignon, refošk in rumeni muškat.

 

siva_grozd(2)   siva_grozd(1)

Varstvo pred sivo grozdno plesnijo

V vinogradu je potrebno ustvariti ravnotežje hranil. Siva grozdna plesen se raje pojavlja v vinogradih, ki so pregnojeni z dušikom, kjer je rast bujna in kjer niso pravočasno opravljena zelena dela. Potrebno je zmanjšati vnos dušika, saj s tem umirimo rast, zelenih del bo manj in zračnost bo večja. Dobro je preprečevati tudi poškodbe grozdja, predvsem tiste, ki jih povzročajo grozdni sukači. Običajno škropimo samo v najbolj kritičnem obdobju, v času zapiranja grozdov in ob začetku mehčanja jagod. Prvo škropljenje je zelo pomembno – namenjeno je devitalizaciji trosov glive. V tem času gliva še posebej rada okuži pecelj, na katerega se najraje veže, preden se grozd popolnoma zapre. Z drugim škropljenjem zmanjšamo sekundarne okužbe na jagodah, vendar je učinkovitost zgolj drugega škropljenja (brez prvega) precej zmanjšana, ker se lahko razvijejo odporni sevi. Pripravek Teldor® uporabimo vedno za prvo škropljenje v času zapiranja grozdov, v letih, ko siva grozdna plesen povzroča posebej velike težave, pa tudi za drugo škropljenje. Teldor® je bil v uradnih (neodvisnih) poskusih in praksi najbolj učinkovit med vsemi botriticidi, ki so na voljo na slovenskem trgu. Že med rastno dobo uporabljamo pripravke s stranskim delovanjem na botritis (Nativo®, Falcon®, Mikal® fl ash, Mikal® premium F, Melody® Combi). Delujejo na drugih, različnih stopnjah razvoja gliv kot botriticidi, zato ohranjajo njihovo učinkovitost (antirezistenčna strategija).

Prejšnja novica
Gozdarstvo
30. 06. 2013

Zaščitna oprema v gozdu

Naslednja novica
Strokovni nasveti
02. 07. 2013

Por postaja stabilen vrtnarski pridelek

Aktualno

Darinka Sebenik
Evropa in Svet
01. 08. 2025

Subvencije – dovoljena višja predplačila

Evropa in Svet
01. 08. 2025

Borza – cene soje in ogrščice upadle (31.7.2025)

Sladice
23. 07. 2025

Borovničev sladoled – domači

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke