• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Salon penečih vin v Zagrebu in Ljubljani

Deli

Nina Levičnik
21. 02. 2017

Salon penečih vin v Zagrebu in Ljubljani

Foto: Nina Levičnik

Letošnje, jubilejno leto, v katerem praznujemo 20. obletnico RadoStnih prireditev smo začeli v velikem slogu – z mehurčki in to kar v dveh prestolnicah – v Ljubljani in Zagrebu. Teden dni pred salonom v Ljubljani smo organizirali 1. Salon pjenušavih vina tudi v samem srcu Zagreba in s tem na hrvaško vinsko sceno vnesli

novost, saj je bil to prva vinska prireditev na Hrvaškem posvečena samo penečim vinom.

 

FOTO GALERIJA

 

Salon penečih vin v Ljubljani, ki je v petek, 17. februarja 2017, med 16. in 21. uro, pritegnil kar 600 obiskovalcev, je tradicionalno potekal v Veliki dvorani Grand hotela Union. Tako kot v preteklih letih je peneča vina  pospremila izbrana kulinarika chefov Grand hotela Union. Tudi tokrat smo ostali zvesti svojemu poslanstvu – skrbi za dvig kulture pitja vina skozi izobraževanje. V ta namen smo pripravili dve delavnici: Peneče srečanje Slovenije in Hrvaške, na kateri smo predstavili tri najvišje ocenjena slovenska in hrvaška peneča vina, ki sta jo vodila Jože Rozman, publicist in sommelier, ter Ana Peršurić Palčić, iz istrske kleti Misal; Rožnati mehurški pa je bila delavnica z mlade, ki jo je vodila Špela Štokelj, Vinski univerzum, skupaj z mladimi vinarji (Miha Kelhar, Martin Erzetič in Aleš Škrobar).

 

Sestavni del obeh salonov je bilo tudi ocenjevanje penečih vin, ki so jih na ocenjevanje prijavili vinarji obeh salonov. Tako sta dve sedemčlanski komisiji ocenili kar 99 vzorcev. V sklopu obeh otvoritev, smo podelili priznanja najvišje ocenjenim penečim vinom. Na 4. Salonu penečih vin v Ljubljani pa so partnerji projekta – Union hoteli, Hotel Slon in Hotel Cubo, izmed vseh ocenjenih vin izbrali tudi vina za svoje izbore oziroma vinske karte in izbranim vinarjem podelili priložnostne čeke.

 

Najvišje ocenjena vina 4. Salona penečih vin v Ljubljani

Bela, peneča vina

1. mesto: Istenič, Prestige, 2011, Posavje – Bizeljsko-Sremiški

2. mesto: Hiša vina Doppler, Penina Diona, 2010, Podravje – Štajerska Slovenija

2. mesto: Zlati grič, Konjiška penina bela, 2009, Podravje – Štajerska Slovenija

 

Rose, peneča vina

1. mesto: Bjana, Bjana Brut Rose, NV, Primorska – Brda

2. mesto: Čarga | Since 1767, Donna Regina Rose, 2013, Primorska – Brda

3. mesto: Silveri, Silveri Cuvée brut Rosé, NV, Primorska – Brda

 

1. Salon penečih vin v Zagrebu

V poklon jubileju smo prvič v zgodovini RadoStnih prireditev organizirali prireditev izven meja Slovenije. V soboto, 11. februarja smo po ljubljanskem modelu 1. Salon pjenušavih vina organizirali tudi v Zagrebu. Na salonu, ki je potekal v hotelu Dubrovnik pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije, se je med 39 razstavljavci  predstavilo tudi 15 slovenskih pridelovalcev penečih vin. Na salonu smo za obiskovalce organizirali tudi dve vodeni degustaciji: Srečanje Slovenije in Hrvaške, z najvišje ocenjenimi slovenskimi in hrvaškimi penečimi vini, ter Srečanje Champagne in Franciacorte. Salon je z 500 obiskovalci presegel pričakovanja organizatorja in potrdil pravilnost odločitve za organizacijo salona posvečenega penečimi vini.

 

V sklopu salona smo podelili tudi priznanja najvišje ocenjenim penečim vinom, ki so jih na ocenjevanje prijavili razstavljavci 1. Salona pjenušavih vina v Zagrebu. V obeh kategorijah sta prvo mesto zasedli slovenski penini: med belimi penečimi vini Isteničev Prestige, 2011, med rose penečimi vini pa Čargina Donna Regina Rose, 2013.

 

Slovensko-hrvaška peneča večerja v zagrebškem Noelu

V tednu med obema salonoma smo oba salona in obe prestolnici povezali še kulinarično. Najvišje ocenjena vina – tri slovenska in tri hrvaška – obeh salonov so gostovala v vrhunski zagrebški restavraciji Noel, katero vodi sommelier Ivan Jug. Le ta je v goste povabil slovenskega Chefa Igorja Jogodica, ki vodi ljubljansko restavracijo Strelec. Igor Jagodic je pripravil tri jedi za spajanje s tremi hrvaškimi penečimi vini, Goran Kociš, Chef Noela, pa tri jedi za spajanje s tremi slovenskimi penečimi vini. Večerji so se pridružili tudi nekateri vinarji, ki so predstavili svoja, nagrajena vina. Večerja je še en dokaz več odličnega medsosedskega sodelovanja in prijateljstva.

Prejšnja novica
Gozdarstvo
16. 02. 2017

Tudi letos največ za hlod gorskega javorja

Naslednja novica
Novice
22. 02. 2017

Poškodba stavb OE Zavoda za gozdove Slovenije

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke