• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Poljedeljstvo
  • Pridelava oljne ogrščice

Deli

Jožica Dolničar, univ. dipl. inž. agr.
26. 07. 2011

Pridelava oljne ogrščice

Oljno ogrščico v zadnjih letih na slovenskih njivskih površinah pridelujemo v obsegu okrog 4500 hektarjev. Odkar na naših njivskih površinah ne pridelujemo več sladkorne pese, se pridelava oljne ogrščice ves čas po malem povečuje. Tudi v letošnjem letu je pridelek že pospravljen, kmetovalci pa so s pridelavo in pridelkom zadovoljni. Še pred nekaj leti je bil povprečni pridelek oljne ogrščice od dve do dve toni in pol na hektar, z uvedbo pridelave hibridov in spoznavanjem tehnologije pa so se pridelki povišali za tono ali dve na hektar. Dandanes ni malo pridelovalcev, ki s hibridnim semenom pridelajo več kot štiri tone zrnja na hektar. Ves ta napredek pri tehnologiji pridelave in pridelku je pripomogel, da vse več kmetovalcev razmišlja o pridelavi oljne ogrščice.

Oljna ogrščica je rastlina, ki spada v družino križnic. Uvrščamo jo med najpomembnejše oljnate poljščine za pridelavo in predelavo semena v jedilno olje in v ogrščični metil ester oziroma tako imenovan biodizel. Drugotna snov pri predelavi ogrščice pa so beljakovinsko bogate ogrščične tropine oziroma pogače, ki so odličen dodatek prehrani domačih živali.

Razlogi za setev oljne ogrščice:

–          tlom povrne več humusa, kot ga odvzame (ugodilka),

–          odlično se uvršča v kolobar z možnostjo prijave ozelenitve znotraj ukrepa KOP,

–          delovno je nezahtevna poljščina,

–          izognemo se delovnim konicam, ki se navezujejo na preostale poljščine (žita, koruza) tako glede setve kot žetve,

–          možnost setve brez oranja po žetvi žit,

–          dohodkovno je čedalje bolj zanimiva poljščina,

–          možnost setve v praho (kot energetska rastlina), kadar znova izvajamo praho,

–          zagotovljen je odkup pridelka,

–          večja je razpršenost proizvodnje in večja stabilnost prihodka.

Novosti za jesen 2011

V podjetju Agrosaat verjamemo, da bo oljna ogrščica tudi v prihodnje ostala oziroma postala nepogrešljiv člen v kolobarju, bodisi za pridelavo olja kot živila ali pa kot energetska rastlina za potrebe biodizla.

Za jesensko setev sta na voljo tržno zelo zanimiva hibrida BALDUR in sorta DK EXFILE oljne ogrščice. Spadajo v skupino 00 po vsebnosti kislin eruka in so vodilne sorte na evropskih poljih.

V zadnjih letih prevladuje setev hibridnega semena oljne ogrščice. Ključni razlog za takšno odločitev pridelovalcev je višji pridelek glede na sorte. Poudariti pa velja, da je napredovalo tudi žlatnenje novih sort, tako da se novejše sorte po pridelku že izenačujejo s hibridi. Sorte se v primerjavi s hibridi izkazujejo z visoko prilagodljivostjo na pridelovalne razmere in s tem povezano stabilnostjo. Pri sortah velja poudariti nižjo nabavno ceno semena.

 

Prejšnja novica
Novice
25. 07. 2011

Predstavitev dela ARSKTRP za leto 2011

Naslednja novica
Strokovni nasveti
27. 07. 2011

Zatiranje različnih razvojnih oblik insektov

Aktualno

Evropa in Svet
30. 06. 2025

Združitev Arle in DMK

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke