• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Nevzdržne razmere pri prireji govejega mesa

Deli

25. 08. 2020

Nevzdržne razmere pri prireji govejega mesa

Foto: Sebastjan Jarc

Na Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) se že dlje časa obračajo ogorčeni, jezni, obupani in razočarani rejci goveda in društva govedorejcev, ki opozarjajo na nevzdržno stanje v prireji govejega mesa. Poleg izredno nizkih odkupnih cen se soočajo še s zastojem pri prodaji pitanega goveda, kar posledično pomeni povečanje stroškov v prireji in še slabše odkupne cene.

Rejci zaradi tega ne morejo več plačevati niti rednih stroškov, saj prihodka praktično ni. Zato napovedujejo, da bodo prenehali s pitanjem govedi, saj ob tako nizkih odkupnih cenah ne morejo več vhlevljati teleta in jih rediti.

O tem je razpravljal tudi strokovni odbor za govedorejo pri KGZS, ki je soglasno pozval GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetji in GIZ Mesne Industrije Slovenije, da takoj pristopijo k pogajanjem s svojimi kupci za zagotovitev ustreznega razmerja cen v verigi in pričnejo s plačevanjem odkupne cene v višini lastne cene.

Prav tako naj Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pripravi shemo pomoči za odkupljeno govedo od začetka razglasitve epidemije bolezni Covid-19 do konca leta 2020, ki bo pokrila razliko med odkupno ceno in stroški prireje. Odbor tudi zahteva temeljito analizo strukture cene v verigi preskrbe s hrano v letošnjem letu ali vsaj za zadnjih sedem mesecev in analizo masnih tokov (masne bilance) za letošnje leto. Z analizo naj se tudi ugotovi količine in kakovost v Sloveniji pripeljanega govejega mesa po posameznih nosilcih dejavnosti znotraj verige preskrbe s hrano. O teh ugotovitvah se mora tudi seznaniti javnost. MKGP naj tudi takoj začne izvajati promocijo Izbrana kakovost za goveje meso in da da med pogoje za pridobitev pomoči pri ukrepih kmetijske politike vključi merilo spoštovanja poštenih cenovnih razmer v verigi preskrbe s hrano. Ne nazadnje pa se mora zagotoviti sredstva za obnovo manjših klavničnih obratov, s katerimi bi lahko manjše klavnice znižale stroške obratovanja. Zato se morajo v načrt okrevanja zaradi posledic pandemije Covid-19 vključiti finančna sredstva za obnovo hlevov in hkrati omogočiti 90% sofinanciranje pri pripravi razpisov v skladu z zadnjo spremembo PRP.

Člani odbora so pozvali tudi Agencijo za varstvo konkurence, da preveri morebitno kartelno dogovarjanje med posameznimi klavno predelovanimi obrati glede višine odkupne cene govejega mesa in morebitno zlorabo moči nad najšibkejšim deležnikom, to je rejcem pri klavno predelovanih obratih ali trgovini.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin mora opraviti temeljit nadzor nad označevanjem mesa in masnimi bilancami pri posameznih nosilcih dejavnosti in s tem seznaniti javnost.

Na koncu seje so člani odbora tudi predlagali varuhu v verigi preskrbe s hrano, da preveri morebitno uporabo nepoštenih praks po posameznih nosilcih dejavnosti znotraj verige preskrbe s hrano.

Na KGZS opozarjamo, da bodo imele že dalj časa trajajoča in za rejce nevzdržna cenovna razmerja v sektorju prireje govejega mesa dolgoročne in negativne posledice na najpomembnejšo kmetijsko panogo v Sloveniji. S tem se bo zmanjšala obdelanost najbolj ranljivih območij naše domovine, kakor tudi prehranska varnost državljanov.

Prejšnja novica
Novice
16. 08. 2020

Nesreče v gozdu

Naslednja novica
Novice
02. 09. 2020

Inovacije v mediteranski prehrani

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke