• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Nasveti za mleko
  • Čiščenje in razkuževanje seskov pred molžo (predipping)

Deli

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.
30. 01. 2012

Čiščenje in razkuževanje seskov pred molžo (predipping)

Foto: Črtomir Praprotnik

S čiščenjem in razkuževanjem seskov pred molžo dekontaminiramo kožo seskov.
To je pomembno zato, da omejimo širjenje mikroorganizmov in znižamo število novih intramamarnih infekcij (zlasti z okoljskimi mikroorganizmi, ki so v umazaniji, ki je na vimenu) kot tudi,  da preprečimo kontaminacijo mleka z umazanijo, ki je na seskih.

Poleg prej zapisanega dobra priprava vimena prispeva k boljšemu spuščanju mleka v vime, to pa skrajša čas molže in s tem zmanjša možnost za poškodbe kože in konice seska (razcveteli seski) ter poveča količino namolzenega mleka.

Okoljski mikroorganizmi (zlasti koliformi in okoljski streptokoki) kontaminirajo kožo vimena med molžami, na ležišču. Te mikroorganizme lahko z vimena odstranimo z uporabo dezinfekcijske pene, ter jim tako preprečimo, da bi med ali po molži prišliskozi seskov kanal in povzročili mastitis. Več na: http://zdravovime.blogspot.com/2012/01/ciscenje-in-razkuzevanje-seskov-pred.html

Prejšnja novica
Gospodarstvo
27. 01. 2012

Krivca za pomor čebel v letu 2011 niso odkrili

Naslednja novica
Evropa in Svet
31. 01. 2012

Prihodki kmetov upadajo, cene pa rastejo

Aktualno

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

Evropa in Svet
14. 05. 2025

Nemški minister za kmetijstvo je Alois Rainer

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke