• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Žled – tisočletna škoda

Deli

Franc Uršič
09. 02. 2014

Žled – tisočletna škoda

Foto : Franc Uršič

Po mnenju ministra Židana trenutna škoda presega 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), ki  je pogoj za prošnjo za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Najprej bo treba odpreti (popraviti, obnoviti) 6000 km poti, in s tem omogočiti čim hitrejše spravilo podrtega in polomljenega drevja, kar bo verjetno trajalo več mesecev. Minister je tudi povedal, da je zakon o gozdovih trenutno odprt in bo prinesel nekaj nadgradenj in olajšav. Prevoznice se spreminjajo v dokument, ki ima funkcijo dobavnice. Ministrstvo pripravlja kar nekaj ukrepov za intervencijsko obdobje, ki naj bi olajšalo odpravo škode in tudi sanacijo prizadetih površin.

Stroka nekoliko umirja žogico in svetuje pri sanaciji.

Strokovnjaki mirijo, da se bo gozd presenetljivo hitro obnovil. 5000 kvadratnih kilometrov bolj ali manj uničenih gozdnih površin naj bi se po mnenju predstojnika katedre za gojenje gozdov oddelka za gozdarstvo na biotehniški fakulteti (dr. Jurij Diaci) obnovilo hitro. Hitrost s katero se gozd obnavlja naj bi že velikokrat presenetila.

Diaci meni, da poročila o katastrofalnih posledicah niso prenapihnjena in opozarja, da je štiri milijone kubičnih metrov običajni letni posek, lahko pa bi posekali približno šest milijonov kubičnih metrov lesa, saj je letni prirast osem milijonov kubičnih metrov.

Celotna škoda bo vidna šele, ko se bodo gozdarji lahko varno podali v gozdove. Diaci v nekaj mesecih pričakuje dokaj točne ocene škode in količine prizadetih površin in količin prizadetega gozda.

Najpomembnejše opravilo, ki ga mora opraviti stroka, je odstranitev poškodovanih in podrtih dreves. Delo v poškodovanem gozdu je veliko nevarnejše, kot  v običajnih razmerah, zato Diaci opozarja, da naj delo opravijo strokovno usposobljeni ljudje, saj je že v normalnih razmerah preveč poškodb in smrti v gozdovih.

Tehnološki sanaciji naj bi sledila biološka obnova, tako naravna kot umetna (pogozdovanje). Diaci priporoča temeljit razmislek kako in s čim  pogozdovati. Smreka ni najprimernejša za naše podnebje saj je podnebje pri nas pretoplo, in se smreka umika proti severu.  Obenem opozarja, da je v slovenskih gozdovih vse preveč srnjadi in jelenjadi, ki poje veliko mladega rastja. Zlasti jelka se ne more več naravno obnavljati.

Prejšnja novica
Gozdarstvo
07. 02. 2014

Ujme, požari, sneg in led v številkah

Naslednja novica
Novice
11. 02. 2014

Dobrote slovenskih kmetij 2014

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke