• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Tuje dobro, domače propada

Deli

Franc Uršič
17. 06. 2012

Tuje dobro, domače propada

Foto : Franc Uršič

 

Miselnost, kako je tuje tako zelo dobro, domače pa ničvredno, bo prej ali slej pokopala slovenskega kmeta.

 Lokalno pridelana in kvalitetna zelo dobra zelenjava in poljščine propadajo na poljih, po drugi strani pa uvažamo drugo in tretjerazredno zelenjavo in poljščine, ki se jo vsa osveščena Evropa, na katero prisegamo, otepa. Kdo se spomni nekaj dni nazaj, ko so kmetje v Posavju pokosili  solato, ali izraelskega krompirja, ki so ga Nemci zavrnili, naši veletrgovci pa pokupili za bagatelo in drago prodali?

 

Povsod v ozaveščenem svetu prisegajo na lokalno pridelano hrano, le mi in še kakšna »banana« republika, pokupimo vse, samo da je poceni in uvoženo.

 

Domače ima višjo ceno vpijejo trgovci, ne povedo pa, da bi bila cena nižja, če bi kupovali pri slovenskih pridelovalcih in z večjimi količinami dosegali nižje cene.

 

KGZS poudarja pomen osveščanja potrošnikov o prednostih lokalno pridelane zelenjave. Večji del slovenske zelenjave je pridelan na integriran način, kar je jamstvo, da je uporaba kemičnih sredstev za varstvo rastlin pred boleznimi, škodljivci in za zatiranje plevelov minimalna. Ob tem KGZS dodaja, da je slovenska zelenjava podvržena celo strožjim pravilom pridelave kot zelenjava iz Evropske unije in da ustreza višjim standardom kakovosti. Pomemben vidik lokalno pridelane zelenjave in nakup takšne zelenjave je tudi okoljski. Lokalno pridelana zelenjava namreč temelji na kratkih poteh »od njive do police«. S tem bistveno manj obremenjuje okolje z emisijami plinov in porabo neobnovljivih virov energije kot zelenjava, ki prepotuje na stotine oziroma tisoče kilometrov. Lokalno pridelana zelenjava vsebuje tudi več hranilnih snovi in je bolj okusna, ker je pospravljena v optimalni zrelosti. Zelenjava, ki je prepotovala na stotine kilometrov, pa je v nasprotju z lokalno pridelano zelenjavo potrgana pred tehnološko zrelostjo in umetno dozori med prevozom in skladiščenjem. ( vir – KGZ )

Kaj lahko storimo potrošniki, za preskrbo s pridelki, ki so pridelani doma? Zahtevamo od trgovcev in tudi tistih na tržnicah, da nam prodajajo domača pridelke. Tako bodo tudi cene lokalno pridelane hrane nižje.

Z malo truda bo Slovenski pridelovalec dobil več, mi pa hrano, ki je boljša!

Prejšnja novica
Zanimivosti
16. 06. 2012

Kraški pršut – novi zaščiten slovenski proizvod v EU

Naslednja novica
Novice
18. 06. 2012

Lipica ponovno navdušila

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke