Trans maščobe v živilih in obveznosti nosilcev živilske dejavnosti
Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v okviru sodelovanja pri projektu »Trans maščobe v živilih«, ki ga vodi Inštitut za nutricionistko, obiskali 34 nosilcev živilske dejavnosti (predvsem pekarn in slaščičarn, pa tudi nekaj gostinskih obratov) na območju celotne države. Popisali so vse uporabljane trde rastlinske maščobe in odvzeli vzorce le-teh. Evidentiranih je bilo 56 proizvodov trdih rastlinskih maščob, vsi različni proizvodi (34) so bili nato analizirani na vsebnost trans maščob.
Rezultati laboratorijskih analiz so pokazali, da je približno ena tretjina vzorcev vsebovala več kot 2% trans maščob. Vsi ti proizvodi so imeli na označbi navedeno, da vsebujejo delno hidrogenirane maščobe.
Razpoložljiva znanstvena dognanja navajajo škodljiv vpliv trans maščob na zdravje ljudi. Zato v smislu splošnega cilja visoke ravni varovanja zdravja potrošnikov, vse nosilce živilske dejavnosti pozivamo, da pri nabavi surovin upoštevajo vsebnost trans maščob kot dejavnik tveganja, ki naj ga v okviru notranjih kontrol obvladujejo in tako dosežejo, da njihov končni proizvod ne bo vseboval trans maščob oz. bodo količine le-teh minimalne.