• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Svetovni dan oljk

Deli

obvestilo MKGP
25. 11. 2019

Svetovni dan oljk

Foto : Darinka Sebenik

Jutri, 26. novembra, obeležujemo svetovni dan oljk. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu oljkarstva za trajnostni gospodarski in družbeni razvoj ter ohranitev naravnih virov. V Sloveniji je oljkarstvo panoga z dolgo tradicijo in možnostmi za nadaljnji razvoj, ki ji je treba zagotoviti ustrezne pogoje tudi s kmetijsko politiko, z namenom, da bo panoga imela še naprej prihodnost ter ponos z vrhunskimi proizvodi v svetu.

 

Oljkarstvo v Sloveniji…

… je omejeno na slovensko Istro in na del Goriških Brd ter Goriškega. Tu je tradicionalna kmetijska panoga, pomembna tako za trajnostni razvoj tega območja kot tudi za ohranjanje značilne sredozemske krajine in kulturne dediščine.

Oljkarstvo je panoga, ki ima razvojne možnosti, saj se površine oljčnikov iz leta v leto povečujejo in znašajo okrog 2.356 ha (potencialna širitev do 3.000 ha). Tehnologija pridelave oljk mora biti prilagojena neugodnim zemljiškim razmeram (majhna posestna struktura, razdrobljenost, terase, severna pridelovalna območja) in je zahtevnejša kot pridelava na večjih ravnih površinah z uporabo večje mehanizacije. V povprečju so oljčniki majhni (0,3 ha) in razdrobljeni, 75% oljkarjev ima manj kot 0,3 ha oljčnikov, le 2% oljčnikov je velikih nad 1 ha. Ekološka pridelava oljk je na 243 ha oljčnikov.

 

Letna količina oljčnega olja zaradi neugodnih vremenskih razmer (predvsem suša, v 2014 izjemen napad oljčne muhe) v zadnjih štirih letih sicer ne kaže realnega stanja, v »normalni« letini pa znaša proizvodnja oljčnega olja do 700 ton, v letu 2018 je bila rekordna letina (do 1000 ton). Žal je letošnja letina zopet zelo slaba, saj naj bi skupni pridelek znašal le 30% lanske letine, na Goriškem in v Brdih pa le 10%. Vzrok temu strokovnjaki pripisujejo neugodnim vremenskim razmeram v času cvetenja, izmenični rodnosti in močnejšim napadom oljčne muhe.Rezultati večletne strokovne naloge Spremljanje kakovosti oljčnega olja v Sloveniji so pokazali, da med analiziranim oljčnim oljem približno 90% dosega najvišji standard – ekstra deviško oljčno olje.

Poraba oljčnega olja v Sloveniji je dober 1 kg na prebivalca letno.

 

V pripravi smernice za označevanje oljčnega olja

Namen smernic je podati praktične napotke za nosilce živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo oljčnega olja. Smernice so namenjene tako pridelovalcem, proizvajalcem, potrošniškim organizacijam kot tudi nadzornim organom.

 

Predlagano označevanje in kategorizacija oljčnega olja bo omogočilo tudi boljšo prepoznavnost posameznega izdelka med uporabniki.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
22. 11. 2019

Za razvoj majhnih kmetij 20 mio evrov

Naslednja novica
Evropa in Svet
28. 11. 2019

Kmetom povračilo rezerve

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke