Sproščen trg s prehransko konopljo
Sproščen prehranski trg s prehransko konopljo v Sloveniji (konopljini izdelki izenačeni z izdelki iz medu, sivke, vinske trte, soje, oreha, hmelja in ostalimi prehrambnimi izdelki). Omogočeno je trženje izdelkov slovenskega porekla z visoko dodano vrednostjo in s tem povezana odstranitev vseh administrativnih ovir v prehrambnem sektorju. Tako je vzpostavljena poslovna priložnost za kreativnost – nove izdelke z visoko dodano vrednostjo na kmetiji in v živilsko-predelovalni industriji.
Na novinarski konferenci Slovenskega združenja za konopljo v prehranske in neprehranske namene so v tesnem sodelovanju s sejmom Agra, s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z Ministrstvom za gospodarstvo, s predstavniki Državnega zbora in predstavniki Evropskega parlamenta samostojno s svojimi projekti in lastnimi investicijami v raziskave, znanje in razvoj na različnih lokacijah na sejmu predstavili svoje delo, konopljine izdelke in rezultate: EkoCI zadruga Civilna iniciativa s projektom Od semena do tkanine in tržnega produkta EKOCI GREEN DESIGN«, Društvo zeliščarjev Pomurja z organizacijo Svetovnega konopljinega kongresa, Zadruga Etri, Zadruga Konopko, CannabisKras, Slovenski socialni klub, Gorička vas, Pekarna Čeh, Studio Luna, Patron, Bebi natura, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci.
Direktor KGZS Branko Ravnik je predstavil in razčlenil podporo, ki jo zagotavlja strokovna služba na strokovnem področju (KGZS zaposluje največ visoko izobraženega kadra na ruralnih območjih) pri zakonodaji in Programu razvoja podeželja ter omogoča uporabo infrastrukture in tehnične pomoči ter sodelovanja z oblastjo. V okviru sejma Agra je bila zagotovljena stojnica Slovenskega združenja za konopljo v prehranske in neprehranske namene na razstavnem prostoru KGZS in ustrezna tehnična podpora.
Predstavnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matjaž Grkman je predstavil evolucijo pridelave konoplje od leta 2004 naprej. Predstavnica Državnega zbora in podpredsednica Odbora za kmetijstvo v Državnem zboru Violeta Tomič, ki je tudi sejalka eko konoplje, je poudarila pomen delovanja njihovega odbora pri odstranitvi administrativnih ovir in sprostitvi prehranskega trga v Sloveniji in izrazila podporo civilni družbi pri vseh aktivnostih, ki se zavzemajo za spodbujanje trženja prehranskih izdelkov slovenskega porekla.
Blanka Denko Čeh, predsednica Združenja za konopljo v prehranske in neprehranske namene, pravi, da je danes omogočeno delo vsem, ki si želijo delati in ustvarjati inovativne izdelke v prehransko-živilskem predelovalnem sektorju in na kmetiji, ter jih prodajati po cenah, ki prinašajo višjo dodano vrednost. Ko se izdelki in storitve prodajajo, takrat je zaključen celoten krog Zelenega krožnega gospodarstva in omogočen vsakdanji kruh vsakemu, ki rad dela. Poudarila pa je, da mora vsak sejalec konoplje, preden konopljo poseje, vedeti, kaj bo z njo naredil, ko mu zraste«.
Maja Klemen Cokan je oblečena v unikatni obleki, sešiti iz konopljinega platna, predstavila projek EkoCi zadruge in civilne iniciative »EKOCI GREEN DESIGN«. Predstavljala se je tudi v vlogi generalne sekretarke Slovenskega združenja za konopljo v prehranske in neprehranske namene in kmetijske svetovalke KGZS Enote Žalec. Maja se zavzema za modernejše, sodobne oblike kmetovanja in povezovanja na področju biodinamičnega kmetovanja, uporabe eko konoplje v kolobarju in uporabe eko konoplje za podor. Maja Klemen Cokan je skrbnica poligona 16 različnih sort konoplje za namene raziskav semena za tkanino.
Majda Robič, direktorica Svetovnega konopljinega kongresa, ki ga spremljajo prek socialnih medijev v 32 državah, je izpostavila izjemno priložnost za obiskovalce sejma Agra, saj jim je omogočen dostop do vrhunskega znanja in postavljanje vprašanj vrhunskim strokovnjakom s celega sveta. Izpostavila je revijo Hemp today, ki je celotno publikacijo namenila WHC- Svetovnemu kongresu konoplje, Marka Reindersa, predsednika Evropskega ekonomskega združenja za konopljo v Evropski uniji EIHA, ki je vodil delavnico, ki so se je udeležili predstavniki MKGP, MG, KGZS. Omenila je tudi Srednjo šolo za gostinsko in turizem, ki je v okviru WHC kuhala v kuhinji AGRA in ustvarjala inovativne izdelke iz prehranske konoplje.
Na novinarski konferenci pa so sodelovali tudi člani Upravnega odbora Dejan Šperne, Dejan Rengeo, Božidar Resnik in podpredsednik Anton Može.