So javni zavodi uspešni pri preskrbi z lokalno hrano?
V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes na sejmu AGRA potekala okrogla miza z naslovom So javni zavodi uspešni pri preskrbi z lokalno hrano?Po oceni ministrstva namenijo osnovne šole in vrtci, torej vzgojno-izobraževalni zavodi, za hrano letno okoli 130.000 evrov, če dodamo še druge, bolnišnice, domove za ostarele, prehrano vojakov, pa več kot 200.000 evrov letno.
Po besedah Andreja Potočnika, podsekretarja na Direktoratu za kmetijstvo, so konec leta 2014 na osnovnih šolah in vrtcih izvedli anketo, ki kaže, da so kupili 38 odstotkov lokalno pridelane hrane. To ni samo sadje in zelenjava, pač pa vsa živila. Glede na obdobje pred letom 2013, ko je bil spremenjen zakon o javnem naročanju, so se naročila v javnih zavodih povečala za šest odstotkov. Pred spremembo so javni zavodi namreč naročali 32 odstotkov lokalno pridelane hrane, kar pomeni, da je sprememba povečala naročila lokalne hrane.
Omenjena sprememba je zavodom omogočala, da do 20 odstotkov živil oziroma za največ 80.000 evrov kupijo mimo javnega naročanja. Od letos pa je v veljavi novi zakon o javnem naročanju, ki omogoča precej večji delež naročil mimo javnega naročanja. Omejitve 80.000 evrov namreč ni več, ostaja pa omejitev 20 odstotkov. Pri večjih zavodih je to precejšnje povečanje, ki ga lahko izkoristijo manjši ponudniki, kmetje, predelovalci mlečnih in mesnih izdelkov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo tako delež lokalno pridelane hrane še povečal.