• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • So javni zavodi uspešni pri preskrbi z lokalno hrano?

Deli

Pomurski sejem
24. 08. 2016

So javni zavodi uspešni pri preskrbi z lokalno hrano?

Foto : Foto ZAUNEKER

V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes na sejmu AGRA potekala okrogla miza z naslovom So javni zavodi uspešni pri preskrbi z lokalno hrano?Po oceni ministrstva namenijo osnovne šole in vrtci, torej vzgojno-izobraževalni zavodi, za hrano letno okoli 130.000 evrov, če dodamo še druge, bolnišnice, domove za ostarele, prehrano vojakov, pa več kot 200.000 evrov letno.

 

Po besedah Andreja Potočnika, podsekretarja na Direktoratu za kmetijstvo, so konec leta 2014 na osnovnih šolah in vrtcih izvedli anketo, ki kaže, da so kupili 38 odstotkov lokalno pridelane hrane. To ni samo sadje in zelenjava, pač pa vsa živila. Glede na obdobje pred letom 2013, ko je bil spremenjen zakon o javnem naročanju, so se naročila v javnih zavodih povečala za šest odstotkov. Pred spremembo so javni zavodi namreč naročali 32 odstotkov lokalno pridelane hrane, kar pomeni, da je sprememba povečala naročila lokalne hrane.

 

Omenjena sprememba je zavodom omogočala, da do 20 odstotkov živil oziroma za največ 80.000 evrov kupijo mimo javnega naročanja. Od letos pa je v veljavi novi zakon o javnem naročanju, ki omogoča precej večji delež naročil mimo javnega naročanja. Omejitve  80.000 evrov namreč ni več, ostaja pa omejitev 20 odstotkov. Pri večjih zavodih je to precejšnje povečanje, ki ga lahko izkoristijo manjši ponudniki, kmetje, predelovalci mlečnih in mesnih izdelkov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo tako delež lokalno pridelane hrane še povečal.

Prejšnja novica
Slovenija
23. 08. 2016

Najboljša kmetija Omerzu z Bizeljskega

Naslednja novica
Slovenija
25. 08. 2016

Sproščen trg s prehransko konopljo

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke