• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Povečanje blagovnih rezerv

Deli

Darinka Sebenik
15. 03. 2020

Povečanje blagovnih rezerv

Foto : Matilda Van

Vlada RS je sprejela sklep, da se za zagotavljanje nujne oskrbe prebivalstva poveča blagovne rezerve.

Živilsko pridelovalna industrija v Sloveniji se zaradi izbruha koronavirusa Covid-19 v letu 2020 na območju Evropske unije in Republike Slovenije, sooča z motnjami in nestabilnostjo na trgu zaradi ovir pri prostem pretoku blaga in storitev, kapitala in oseb na enotnem notranjem trgu Evropske unije in tretjih držav.

Ne glede na visoko stopnjo samooskrbe na področjih mleka, mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, se predlaga dodatne količine v blagovnih rezerv za nemoteno oskrbo prebivalcev RS s temi izdelki. Na podlagi Zakona o blagovnih rezervah, ki pravi, da se blagovne rezerve oblikujejo za zagotavljanje potreb osnovne preskrbe med drugim tudi pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgih, je zato vlada sprejela sklep, da se omogoči povečanje blagovnih rezerv, in sicer za mleko UHT, mlečni prah, sir, piščančje meso in mlado pitano govedo.

Za povečanje blagovnih rezerv se zadolži Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve. Povečanje blagovnih rezerv se izvaja sukcesivno v roku treh mesecev od dne sprejema sklepa. Za povečanje blagovnih rezerv vseh navedenih kategorij živil se zagotovi sredstva iz proračunske rezerve.

Kot smo izvedeli, pa bodo mlekarne od ponedeljka dalje začele predelovati presežno mleko v trajno mleko, sir in mlečni prah, tako da so lahko slovenski rejci mleka ta čas pomirjeni vsaj glede odkupa. O ceni mleka, pa ta hip še ne moremo pisati, ker še ni znana.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
13. 03. 2020

Ko bodo nastopile težave pri oddaji mleka

Naslednja novica
Novice
16. 03. 2020

Obnova gozda po naravnih ujmah

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke