Oporečno mleko iz mlekomatov?
Že nekaj dni buri slovensko javnost objava Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), da so analizirali mleko iz 22 mlekomatov. Na testu so preverjali temperaturo mleka takoj po točenju, vsebnost maščobe in beljakovin, zmrziščno točko, število somatskih celic, skupno število mikroorganizmov, število enterobakterij, morebitno prisotnost bakterij Listeria monocytogenes in E.coli ter morebitne ostanke antibiotikov v mleku. Vzorce so jemali maja in junija. Tri kmetije so pohvalili glede kakovosti mleka, za štiri kmetije pa pravijo, da njihovo mleko ni izpolnjevalo mikrobioloških meril. Na podlagi tega so vsem potrošnikom svetovali, da mleko iz mlekomatov pred uporabo toplotno obdelajo, hkrati pa poziva državo k novi zakonski ureditvi prodaje surovega mleka.
V uredništvu Glasa dežele pripravljamo za tiskano verzijo časopisa, ki bo izšel 20. 9. 2011 osrednjo temo o uporabi surovega mleka, prednostih in nevarnosti. Predstavili vam bomo tudi razloge zakaj nekateri dvomijo v objavljene rezultate.