Odkupne cene mleka v Sloveniji – maj 2013
Po podatkih tržno informacijskega sistema (TIS), ki deluje v okviru Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, je bila maja 2013 povprečna odkupna cena surovega mleka franko rampa mlekarna 32,74 evra za 100 kilogramov mleka (aprila 32,79 za 100 kilogramov), kar pomeni, da se je cena znižala za 0,05 evra za 100 kilogramov. Preračunano na vsebnost 3,70 odstotka mlečne maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, do 100 tisoč mikroorganizmov in do 400 tisoč somatskih celic, pa je bila povprečna odkupna cena 31,35 evrov za 100 kilogramov mleka (aprila 31,15 evrov za 100 kilogramov), torej je višja za 0,20 evra za 100 kilogramov. Vse mlekarne skupaj so maja 2013 odkupile 30.022.019 kilogramov mleka (aprila 28.877.956 kilogramov), kar pomeni, da je bil odkup višji kot predhodni mesec, vendar pa je to v tem času značilno. Še slabši je podatek v primerjavi z letom 2012, ko so v tem obdobju odkupili skoraj 3 milijone litrov več. To tudi pomeni, da je prireja v enem letu padla za skoraj 10 odstotkov. Dejstvo je namreč, da prireja iz meseca v mesec pada.
Odkupne cene mleka pri odkupovalcih v Sloveniji
Mesečno poročilo za cene pri odkupovalcih maja 2013 kažejo, da je bila ponderirana odkupna cena 31,12 evra za 100 kilogramov mleka (aprila 31,10), kar pomeni 0,02 evra višja cena kot mesec poprej. Preračunano na standardno kakovost (3,7 % masti, 3,15 % beljakovin) pa so za mleko maja plačali le 27,84 evra za 100 kilogramov (aprila 27,46 evra za 100 kilogramov) ali 38 centov več, kot mesec poprej. Maja 2012 pa so odkupili 44.395.802 kilogramov, kar je več kot maja (april 42.836.495 kilogramov).