• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Napotki za prevoz živali

Deli

Obvestilo UVHVVR
26. 04. 2017

Napotki za prevoz živali

Foto : Photo from Free-Photo-Gallery.org

Prazniki so tu in z njimi tudi dolge čakalne vrste na mejnih prehodih. Vsi, ki se odpravljate na pot z živalmi, morate poskrbeti tudi za dobrobit in varnost vaših živalskih sopotnikov.

Prevoz hišnih živali
Priporočamo, da se na pot odpravite v zgodnjih urah, da se čim bolj izognete potovanju pri višjih temperaturah. V vozilu, v katerem prevažate živali, zagotovite ustrezno temperaturo in dovolj prostora. Prav tako morate poskrbeti, da imajo živali na razpolago dovolj sveže pitne vode ter po potrebi hrane. Hišnih živali ni dovoljeno prevažati v tovornem delu vozila ali prostoru namenjenem za prtljago, razen če je v tem prostoru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje.
ČE ZUNANJA TEMPERATURA PRESEGA 20°C, ŽIVALI NE PUŠČAJTE V STOJEČEM (PARKIRANEM) VOZILU! V primeru da žival kljub temu pustite v prevoznem sredstvu poskrbite, da je vozilo ustrezno prezračevano in parkirano v senci, tako da zmanjšate tveganje za vročinski udar zaradi dviga temperature v vozilu na najnižjo možno mero.

Komercialni prevoz
Prevoz živali v komercialne namene lahko poteka s cestnimi prevoznimi sredstvi v kolikor je zagotovljena temperatura znotraj oddelka, v katerem so živali od 5°C do 30°C. Dovoljena so odstopanja +/-5°C.
V primeru višjih zunanjih temperatur ste dolžni poskrbeti, da temperatura znotraj prevoznega sredstva ne presega dovoljene. Na to bodite še posebej pozorni v obdobju dopustov, saj je na marsikaterem mejnem prehodu gneča, kar znatno podaljša čas čakanja za prehod meje.
Če ste na mejnem prehodu z dolgimi čakalnimi vrstami za tovorni promet, obvestite pristojne o tem, da prevažate žive živali. Mnoge države dajo prednost pregledu vozila in dokumentacije v primeru da vozite žive živali.
Natančno spremljajte vremenske napovedi na območju skozi katerega poteka prevoz živali, ter imejte pripravljene ustrezne izvedljive ukrepe v sili. Svetujemo vam, da se v primeru temperatur višjih od 35°C, na pot ne odpravljate, saj boste le s težavo zagotovili ustrezno temperaturo znotraj stoječega cestnega vozila.

Prejšnja novica
Slovenija
25. 04. 2017

Ukinitev ukrepov v zvezi z aviarno influenco

Naslednja novica
Novice
29. 04. 2017

Drugi javni razpis – lokalne akcijske skupine

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke