Jejmo slovenska jabolka
Sekcija za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili kampanjo slovenskih sadjarjev »Jejmo slovenska jabolka«, s katero želijo spodbuditi porabo jabolk slovenskega porekla.
Direktor Evrosada in predsednik sekcije za sadjarstvo pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij Boštjan Kozole meni, da prave promocije za sadje in zelenjavo do zdaj ni bilo. Eden izmed glavnih razlogov za kampanjo »Jejmo slovenska jabolka« je zaprtje ruskega trga za izdelke iz Evrope, med katerimi je tudi sadje. Kozole je izpostavil štiri razloge, in sicer da v Sloveniji pridelamo toliko jabolk za domači trg, da jih izvažamo in ob tem ne ogrozimo domače oskrbe, pridelamo ene najboljših jabolk na svetu, je cena jabolk je dostopna vsem slojem in po da poraba sadja pada. Po podatkih iz Bruslja, smo leta 2009 zaužili 400 gramov sadja in zelenjave na dan na prebivalca, od takrat pa ta številka pada, najaktualnejši podatki kažejo, da trenutno Slovenci zaužijemo 261 gramov sadja in zelenjave na dan. Z omenjeno kampanjo želijo pa želijo podreti večjo porabo tudi drugega sadja, ne samo jabolk.
Marjan Simčič, iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, je predstavil lastnostih jabolk in zakaj so pomembna za našo prehrano. Zelo skrb vzbujajoč je podatek, da so slovenski otroci med najdebelejšimi v Evropi, po besedah Simčiča, bi lahko to težavo začeli omejevati tudi z uživanjem jabolk. Po novinarski konferenci je potekal redni letni strokovni Sadjarski posvet 2014, na katerem so predstavili primere vzpostavitve organizacije proizvajalcev za sadje ter izvedli okroglo mizo o namakanju.