• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Jejmo slovenska jabolka

Deli

Miran Mate
27. 08. 2014

Jejmo slovenska jabolka

Foto : Darinka Sebenik

Sekcija za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili kampanjo slovenskih sadjarjev »Jejmo slovenska jabolka«, s katero želijo spodbuditi porabo jabolk slovenskega porekla.

 

agra_logo

 

Direktor Evrosada in predsednik sekcije za sadjarstvo pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij Boštjan Kozole meni, da prave promocije za sadje in zelenjavo do zdaj ni bilo. Eden izmed glavnih razlogov za kampanjo »Jejmo slovenska jabolka« je zaprtje ruskega trga za izdelke iz Evrope, med katerimi je tudi sadje. Kozole je izpostavil štiri razloge, in sicer da v Sloveniji pridelamo toliko jabolk za domači trg, da jih izvažamo in ob tem ne ogrozimo domače oskrbe, pridelamo ene najboljših jabolk na svetu, je cena jabolk je dostopna vsem slojem in po da poraba sadja pada. Po podatkih iz Bruslja, smo leta 2009 zaužili 400 gramov sadja in zelenjave na dan na prebivalca, od takrat pa ta številka pada, najaktualnejši podatki kažejo, da trenutno Slovenci zaužijemo 261 gramov sadja in zelenjave na dan. Z omenjeno kampanjo želijo pa želijo podreti večjo porabo tudi drugega sadja, ne samo jabolk.

Marjan Simčič, iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, je predstavil lastnostih jabolk in zakaj so pomembna za našo prehrano. Zelo skrb vzbujajoč je podatek, da so slovenski otroci med najdebelejšimi v Evropi, po besedah Simčiča, bi lahko to težavo začeli omejevati tudi z uživanjem jabolk. Po novinarski konferenci je potekal redni letni strokovni Sadjarski posvet 2014, na katerem so predstavili primere vzpostavitve organizacije proizvajalcev za sadje ter izvedli okroglo mizo o namakanju.

Prejšnja novica
Evropa in Svet
22. 08. 2014

Pregled trga poljščin, mesa in mleka v EU

Naslednja novica
Novice
28. 08. 2014

Zadnji dan sejma AGRA

Aktualno

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Strokovni nasveti
27. 06. 2025

Varstvo soje

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke