• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Dan slovenske hrane že osmič

Deli

Darinka Sebenik
13. 11. 2019

Dan slovenske hrane že osmič

Foto : Darinka Sebenik

Že osmo leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Ta poteka vsak tretji petek v novembru, letos v petek, 15. novembra. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Letos se želimo še posebej zahvaliti vsem udeležencem v prehranski verigi s sporočilom: »Hvala za naš super zajtrk!«.

Tradicionalni slovenski zajtrk je letos že deveti po vrsti. Ob tej priložnosti so namen obeleževanja dneva slovenske hrane in potek projekta Tradicionalni slovenski zajtrk na dogodku za medije na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani iz različnih vsebinskih vidikov medijem predstavili partnerji: državni sekretar dr. Jože Podgoršek (MKGP), državna sekretarka Simona Repar Bornšek (MZ), državna sekretarka mag. Petra Culetto (MK), državna sekretarka Martina Vuk (MIZŠ), dr. Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje (MOP), dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. Peter Vrisk, predsednik ZZS, prim. prof. dr. Ivan Eržen, predstojnik NIJZ, Irena Simčič, ZRSŠ ter Valentin Zabavnik, Zveza sadjarskih društev Slovenije. Svojstven pečat sta dogodku dodala posebna gosta – Marjanca Jemec Božič, »velika dama slovenske ilustracije« in smučarski skakalec Jernej Damjan. In kot je povedal Boštjan Noč, se je vse skupaj začelo pred 13 letih, ko so čebelarji predlagali pripravo medenega zajtrka. Z njim naj bi opozorili na pomen čebel za Svet in ljudi.

Prejšnja novica
Slovenija
25. 10. 2019

Inovativni mladi kmet 2019 je Igor Paldauf

Naslednja novica
Slovenija
14. 11. 2019

Slovenski zajtrk

Aktualno

Gospodarstvo
09. 06. 2025

Tudi letos neskladna četrtina vzorčenih semen zelenjadnic

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke