• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Dan slovenske hrane

Deli

obvestilo MKGP
20. 11. 2020

Dan slovenske hrane

Foto : Darinka Sebenik

Danes je tretji petek v novembru in to je tudi  dan slovenske hrane. Je pa tudi priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Na ta dan se vsako leto otroci v šolah in vrtcih veselijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letošnji bo že 10. po vrsti. Zaradi trenutnih razmer ga jutri v šolah in vrtcih v fizični obliki ne bo. Je pa več pozornosti namenjene izobraževalno ozaveščevalnim in humanitranim aktivnostim.

Trenutno težko stanje zaradi epidemije covid-19 zelo občutijo slovenski kmetje in drugi proizvajalcih živil oz. prehranski sektor. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev, drugih javnih zavodov in prepovedi organiziranja dogodkov, se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila.

Danes, na dan slovenske hrane bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku. Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje. Dan slovenske hrane pred nas postavlja še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi v tej smeri lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo na ta dan spomnilo tudi na druge ljudi in skupine, ki so pogosto na obrobju družbe. S pomočjo humanitarne organizacije bomo z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Pozabili ne bomo tudi na naše osrednje točke, ki skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi – bolnišnice. Namenili jim bomo jabolka za zdravstvene delavce in bolnike, ki naj bodo zahvala za trud in srčnost za naporno delo in majhno lajšanje prestajanja bolezni.

Zajtrk z medom – super dan!

Prejšnja novica
Novice
14. 11. 2020

Razpisa: Prvi za objekte in opremo na kmetiji; drugi za kolektivne naložbe

Naslednja novica
Slovenija
01. 12. 2020

Dobrobit živali – javna razprava do 14. decembra

Aktualno

Gospodarstvo
09. 06. 2025

Tudi letos neskladna četrtina vzorčenih semen zelenjadnic

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke