• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Čurkarijada

Deli

obvestilo MKGP
21. 01. 2019

Čurkarijada

Foto : MKGP

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je na Kogu, v občini Ormož, v sklopu Antonovanja udeležila tradicionalne Čurkarijade. Poleg pestrega zabavnega dogajanja in razstave čurk je potekala tudi razprava na temo »Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov«.

 

Čurke imajo svojo zgodovino, skozi ljudsko izročilo in bogato kulinarično sedanjost. Tega se zavedajo prizadevni organizatorji, članice in člani društva Antonovanje na Kogu, ki s promocijo tradicije želijo ohraniti priložnost za posebno kulinarično  prihodnost. Letos je tako potekala že jubilejna 10. Čurkarijada, ki obuja spomin na kulinarično dediščino podeželja in tako organizatorjem Antonovanja na Kogu daje dobro vsebino, tradicionalno pa poteka ob tem prazniku vsako leto v januarju. Sodelujočim kmetijam v ocenjevanju čurk se omogoči tudi možnost trženja teh izdelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Preko ocenjevanj, pokušenj, prireditev ter  promocije se ta del dediščine slovenskega podeželja ohranja tudi za prihodnje rodove, predvsem pa je pomembno, po besedah organizatorjev, da tako ohranjamo čut za domačo, sezonsko, lokalno pridelano hrano, ki je kakovostno dobra.

 

Pred praznovanjem je potekal posvet z naslovom »Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov«, ki so se ga poleg državne sekretarke udeležili še evropska poslanca, tamkajšnji župani in poslanci, lokalni pridelovalci hrane in predstavniki turističnih zavodov in društev. Državna sekretarka je poudarila, da s prireditvami, kot je Čurkarijada in Antonovanje na Kogu, dajemo kmetijstvu in podeželju pravo vrednost, hkrati pa bogato gastronomijo povezujemo s turistično ponudbo. Zato je čestitala društvu Antonovanje na Kogu ter njihovim partnerjem za organizacijo in trud, ki ga vložijo v negovanje tradicije.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
15. 01. 2019

Sejem Agritech – prvič

Naslednja novica
Novice
02. 02. 2019

Ministrica Aleksandra Pivec na sejmu zeleni teden v Berlinu

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke