• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • AGRA 2011 – Slovenski študenti dobri inovatorji

Deli

Miran Mate
23. 08. 2011

AGRA 2011 – Slovenski študenti dobri inovatorji

Foto : Veterinarska uprava RS

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na sejmu AGRA že tretje leto zapored razglasila najbolj inovativen živilski proizvod, ki ga razvijejo ekipe študentov slovenskih univerz. Prvo mesto je zasedel izdelek proseni kosmiči z imenom Crunchy Milly.

Glavni cilj tekmovanja EcoTrophelia Slovenija v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih inovativnih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela. Hkrati s tem pa povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo z akademsko sfero in raziskovalci. To je dragocena praktična izkušnja, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski). Letos je bil poudarek na eko-inovacijah.

Letos je nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), prof.dr. Peter Raspor (Biotehniška fakulteta UL), mag Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Anka Miklavič Lipušček (Mlekarna Planika d.o.o.), dr. Darja Majkovič (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM), Janja Kokolj Prošek (MKGP) in Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), ocenila tri izdelke. O zmagovalcu je odločal seštevek ocen vseh članov komisije, in sicer ocen o pojasnjevalno-tehničnem dosjeju, javnih predstavitvah in degustaciji oziroma senzoričnih lastnostih.

Za najbolj ekološko-inovativen izdelek je bil razglašen izdelek iz skupine prosenih kosmičev Crunchy Milly, ki je polnovreden in hranilen obrok za hiter zajtrk ali malico. V škatli so vrečke za lažje odmerjanje in lažji izračun hranilnih vrednosti (ena vrečka predstavlja eno porcijo). Vrečke so užitne, izdelane iz ekološkega materiala – biopolimernih molekul ksilana, ki se ob prelitju z jogurtom, mlekom ali sadnim sokom raztopi, tako da pridejo proseni kosmiči v stik s tekočim medijem. Študentje so pri razvoju tega izdelka želeli uporabiti slovenske tradicionalne sestavine, ekološko proizvodnjo ter embalažo, priročnost in enostavnost za uporabo.

Drugo mesto je osvojil izdelek z imenom Hrust – sušene zelenjavne rezine, zdrav, slasten in drugačen prigrizek z visoko vsebnostjo prehranske vlaknine. Tretje mesto pa je zasedel izdelek Drobtinko – recikliran kruh.

Zmagovalno ekipo študentov so sestavljali Evgen Benedik, Katarina Borovšak, Gregor Šömen in Matej Šömen. Slovenijo bodo zastopali na evropskem tekmovanju EcoTrophelia Europe 2011, ki bo 9. in 10. oktobra 2011 na enem največjih mednarodnih živilskih sejmov ANUGA v Kölnu.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
19. 08. 2011

Vabljeni na sejem AGRA 2011

Naslednja novica
Gospodarstvo
24. 08. 2011

AGRA 2011 – Podpisali kodeks dobrih poslovnih praks

Aktualno

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Evropa in Svet
30. 06. 2025

Združitev Arle in DMK

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke