• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Prvi festival marmelade

Deli

Franc Uršič
27. 10. 2013

Prvi festival marmelade

Foto : Franc Uršič

V Šentrupertu na Dolenjskem je bil prvi festival marmelade. Prelepo okolje dežele kozolcev je bila čudovita kulisa za umetnike/ce odličnih sadnih namazov.

V ocenjevanje so prejeli ocenjevalci 87 vzorcev marmelade. 28 vzorcev je dobilo zlato priznanje, o dtega 8vzorcev vseh 20 točk. Srebrnih je bilo 27 in 18 z bronastim priznanjem.

Še vedno se dodaja preveč “modnih” žačimb, kot so cimet, klinčki, limona….. . Nekatere marmelade vsebujejo tudi preveč sladkorja, kar bistveno skrajša čas kuhanja, ni pa v skladu z današnjim načinom življenja. Žal na festivalu ni bilo prikaza kuhanja marmelad.

 

Sam sem pogrešal kar nekaj vrst marmelad, iz divjih plodov in sadja, ki je že malce pozabljeno (nešplja, glog, češmin, bezgove jagode, rumeni dren, šipek, oparnice, jerebika….), ki na tržiščih poznavalcev dosegajo zavidljivo visoke cene. Kljub temu, se kaže, da so se proizvajalci začeli zavedati bogastva, ki ha nudijo sadovnjaki in narava.

 

Prijetno druženje, pokušanje, otroške delavnice v čudovitem okolju Dežele kozolcev so popestrili tudi s slikarskim ex temporom, marmeladnim žurom z Romano Kranjčan in palačinkami, ki so pri nas še vedno najobičajnejši »medij« za uživanje marmelade in celo s šmornom (cesarski praženec) županov občin iz Mirenske doline, ki je imel dobrodelno noto..

Predstavili so se tudi sirarji, pletarji, sušilci sadja, oljarji, zeliščarji in nekaj priznanih dolenjskih gostincev.

 

Prav tako bo poskrbljeno za “etnožur” in voden ogled po Deželi kozolcev.

Prejšnja novica
Slovenija
23. 10. 2013

Dopolnilne dejavnosti za rejce drobnice

Naslednja novica
Slovenija
29. 01. 2014

Konec januarja je le prišla zima

Aktualno

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

ds
Evropa in Svet
29. 05. 2025

Svetovni trg z govejim mesom v letu 2024

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke