• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Povezovanje eko kmetij

Deli

Romana Zatler
26. 06. 2013

Povezovanje eko kmetij

Foto : Romana Zatler

Minuli petek in soboto je potekal na izletniški ekološki kmetiji Uranjek – »Pri Baronu« izredno zanimiv Dan odprtih vrat ekoloških kmetij. Obiskovalci so se lahko udeležili vodenega ogleda eko kmetije in permakulturnega vrta, prisluhnili zanimivim predavanjem, si ogledali kmečko tržnico, prikaz točenja medu, priprave eko mila in pokušali domače dobrote. Za otroke so bile najbolj zanimive ustvarjalne delavnice, iskanje zelišč na kmetiji. Prava posebnost je bilo kino na seniku. Obiskovalci so se navdušeno podali na boso hojo, knajpove vodne terapije in se še znotraj prenovili z zeliščnim čajem. Torej eko kmetija Uranjek je bila ta vikend prava sprostitev in osvežitev v vročih dneh za vso družino.

 

Eko trgovina na eko kmetiji

»Prihodnost je v povezovanju pridelovalcev, kar vidimo tudi na primerih sosedne Avstrije. Vesel sem, da temu sledimo tudi pri nas,« je  ob odprtju eko trgovine na izletniški ekološki kmetiji Uranjek povedal g. Branko Ledinek, župan mestne občine Rače, ko je slavnostno prerezal trak. Na dnevu odprtih vrat so se predstavljale eko kmetije s čebelarskimi pridelki, čaji, mili, zdravilnimi zeliščnimi pripravki, testeninami, žiti, bazilikinim in čemaževim pestom, marmeladami in drugimi izdelki. In vse to najdete v eko trgovini, ki je na eko kmetiji »Pri baronu«.

 

Ekološko kmetijstvo pridobiva vse večji pomen ne le v evropskem ampak tudi v slovenskem kmetijskem prostoru. Eden glavnih ciljev ekološkega kmetijstva je pridelava varnih živil s pristnimi okusi, kar se na ravni eko kmetije doseže s strogo prepovedjo rabe gensko spremenjenih organizmov in strogimi omejitvami rabe pesticidov (herbicidov, fungicidov itd.), sintetičnih gnojil in antibiotikov, kar se zavedajo tudi na izletniško ekološki kmetiji Uranjek – Pri Baronu, iz Frama.

 

Na Dnevu odprtih vrat sta obiskovalce navduševali za eko hrano dve odlični poznavalki. Marija Merljak, strokovnjakinja za zdravo prehrano je ves sobotni dopoldan v živo pripravljala eko solate, namaze in celo »Baronov ‘šnicel’ iz zelenjave«. Miša Pušenjak svetovalka za zelenjadarstvo pri KGZS zavod Maribor je prav tako pritegnila množico ljudi, ki jih zanima eko pridelava. Poslušalci so zbrano poslušali in se po predavanjih odpravili še na voden ogled kmetije in permakulturnega vrta pod vodstvom gospodarja in predsednika Združenja za ekološko kmetijstvo SV Slovenije Borisa Uranjeka: »Čeravno zaznavamo vedno večje povpraševanje po teh pridelkih,   pa je razmeroma še malo prisotne ekološke ozaveščenosti med ljudmi, zato se v skupini Eko podeželju v katero smo vključeni, trudimo s takšnimi promocijskimi in informativnimi dnevi narediti korak v smeri informiranja prebivalstva o okolju, živalim in ljudem prijaznemu načinu pridelave hrane. Ekološko pridelana hrana je predvsem varna, zdrava, sveža, hranljiva in okusna.«

 

Dandanes se pojavljajo številne bolezni, ki jih povzroča nezdrav način življenja in s tem povezano tudi nepravilna prehrana. Z večjo osveščenostjo potrošnikov in spremembo načina življenja, izbiranja hrane po poreklu in načinu pridelave bi marsikatero tovrstno bolezen lahko omejili.

 

eko_kmetija (2) eko_kmetija (32)

 

eko_kmetija (5) eko_kmetija (9)

Prejšnja novica
Reportaže
03. 06. 2013

V Grand Prixu zmagala Marianne Schindele

Naslednja novica
Slovenija
06. 07. 2013

Italijani najboljši v vožnji vpreg

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke