• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Najboljši kosci in kosice Evrope

Deli

Darinka Sebenik
22. 08. 2011

Najboljši kosci in kosice Evrope

Foto : Darinka Sebenik

Minuli konec tedna je v Cerkljah na Gorenjskem potekalo evropsko prvenstvo v ročni košnji, v organizaciji  Zveze koscev in kosic Slovenije, ki je najbolj elitno in najstarejše tekmovanje v ročni košnji v Evropi. Organizirajo ga vsaki dve leti in vsakič je gostiteljica ena od držav, ki sodeluje. Sodelujoče države so Nemčija (Bavarska dežela), Švica, Avstrija, Južna Tirolska, Španija (Baskija) in Slovenija. Oba naslova – najboljši kosec in najboljša kosica –  sta si prikosila Švicarja.

 

Prvo mednarodno tekmovanje v ročni košnji pa se je zgodilo  leta 1969, ko so se med seboj pomerili kosci in kosice z Bavarske in Tirolske, nato pa se je iz tega razvilo mednarodno tekmovanje, ki se je dogajalo vsaki dve leti. Vsaki dve leti so bila nato organizirana tekmovanja v ročni košnji, pri čemer se je število sodelujočih držav povečevalo in leta 1995 se je Avstriji, Švici, Južni Tirolski in Bavarski pridružila tudi Slovenija. Pri tem moramo povedati, da je bila to zasluga takratnega vodstva Zveze podeželske mladine (predsednica Metka Senica) in Društva podeželske mladine Zgornjesavske doline (predsednik Boštjan Rekar). Tega leta je prvič sodelovala tudi Slovenija in že štiri leta pozneje, v letu 1999 je bila organizator Evropskega prvenstva v ročni košnji Slovenija v Kranju. Tega leta se je tekmovalcem drugih držav pridružila Baskija, letu 2005 pa so se tekmovanja prvič udeležili tekmovalci in tekmovalke iz Francije.

 

O ročni košnji lahko povemo, da je v državah,  ki redno tekmujejo zelo spoštovano, saj ohranja podeželsko tradicijo opravila, ki je bilo od nekdaj zelo cenjeno in hkrati je to dobra promocija za državo, kot tudi podeželje samo. Tuji kosci in kosice prihajajo na tekmovanja dobro pripravljeni, deležni pa so tudi zajetne finančne pomoči s strani države. Slovenski kosci in kosice so sicer dobili letos nekaj pomoči za organizacijo evropskega prvenstva od države, prav neverjetno pa je, da se niti en predstavnik države in resornega ministrstva ni vzel nekaj minut časa za obisk prireditve. Res je, da je vlada ta hip v »razsutem« stanju, a menimo, da to vendarle ni opravičilo. Kakorkoli že, podeželska mladina je tokrat dokazala, da zmore tudi brez političnega vrha države in prvenstvo so izpeljali skupaj z različnimi občinami in sponzorji (podjetji) ter veliko ur prostovoljnega dela.

 

Nov svetovni rekord, a stari ni padel

Drugi dan prireditve so pripravili tekmovanje v košnji za svetovni rekord. Dosedanja svetovna rekorderka Avstrijka Gerti Bärnthaler je postavila svetovni rekord na drugem evropskem prvenstvu v ročni košnji, vendar na parceli veliki 35 kvadratnih metrov. Travo je pokosila v natanko 42,96 sekunde, vendar to ni pomenilo izboljšanja rekorda za dobrih 15 sekund, ker je bilo prvo tekmovanje na parceli veliki 49 kvadratnih metrov.

Rekordno hitra sta kosila tudi Andreas Harrer (Avstrija) in Joxe G. Arrate (Baskija), vendar jima sodniki niso priznali rekorda, ker je bila trava preslabo pokošena.

 

Med tremi tekmovalkami za svetovni rekord je bila tudi Marija Veršič z Brezovice, ki pa tokrat ni dosegal najboljšega rezultata, enako pa lahko zapišemo tudi za Miha Podkubovška in Milana Markelca, ki sta se pomerila z dvanajstimi drugimi kosci.

 

Povorka koscev in kosic

 

Zadnji tekmovalni dan se je začel s tradicionalno sveto mašo, nato pa povorko do tekmovališča. Preden so začeli z redno tekmo, so se pomerili štirje župani in v hudi vročini je kosa najbolje služila županu tržiške občine mag. Borut Sajovic, ki je za bore tri sekunde premagal župana občine Cerklje Franca Čebulja.

 

Oba naslova v Švico

Margit Švica

In potem se je začelo dolgo vroče tekmovanje elitnih koscev. Prve so bile na vrsti tekmovalke, ki so morale pokositi 35 kvadratnih metrov velike parcele. Prve tri so bile: Margrit Föhn (Švica – na fotografiji), Margit Habetswallner (Avstrija) in Christine Innerhofer (Južna Tirolska). Priznati moramo, da so se tudi Slovenke zelo dobro odrezale in so se najboljše tri razvrstile ena za drugo od 13. do 15. mesta: Tina Videnšek, Petra Kolar in Brigita Zajc. Državni prvakinji Mariji Veršič se je poznala utrujenost od tekme za svetovni rekord od prejšnjega dne, Marti Ročnik pa je ponagajalo zdravje, a se je kljub temu udeležila tekma.

 

V kraljevski disciplini – kjer morajo pokositi 100 kvadratnih metrov, pa so bili tokrat premočni tekmovalci iz Švice: Armin Betschard (Švica) David Tirler (Južna Tirolska) in še Stefan Tobler (Švica). Tako ima Švica tokrat oba naslova. Med Slovenci pa je bil najboljši Miha Podkubovšek (na naslovni fotografiji), na 26. mestu, Janez korenjak je bil 33. mestu in aktualni državni prvak Tomaž Oblak na 39. mestu. Tudi preostali naši tekmovalci so se dobro odrezali in so bili daleč od zadnjih mest. Mirno pa lahko zapišemo, da bi bili še boljši, če bi imeli več časa in denarja za priprave, kar preostale reprezentance imajo.

Tina Videnšek, najboljša slovenska kosica na evropskem prvenstu 2011

Tina Videnšek, najbolje uvrščena Slovenka na Evropskem prvenstvu koscev in kosic 2011

Prejšnja novica
Evropa in svet
28. 07. 2011

Obisk kmetije Petra Meutesa v Nemčiji

Naslednja novica
Reportaže
29. 08. 2011

Barbara Kolar je Mlada kmetica 2011

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke