• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Mednarodno ocenjevanje sokov in žganj v Rimu

Deli

Boris Grabrijan
04. 04. 2014

Mednarodno ocenjevanje sokov in žganj v Rimu

Foto : Boris Grabrijan

Sadjarsko društvo Bele krajine je v sodelovanju s Kmetijo Raztresen, KGZS-zavodom Novo mesto, Čebelarsko zvezo Bele krajine in Javnim zavodom Krajinski park Kolpa uspešno izvedlo že 12. ocenjevanje domačih žaganj in sadnih sokov na TK Raztresen, v Rimu pri Adlešičih.

Tokrat je komisija ocenila 30 sokov in 47 žganj. Izločeni sta bili le dve žaganji. Čeprav je bilo nekaj manj vzorcev kot prejšnja leta, je iz rezultatov razvidno, da so sadjarji pri pripravi sokov in žganj ter likerjev zelo natančni. Letošnje ocene so bile nekoliko nižje kot lanske, vendar člani komisija menijo, da se je to zgodilo zato, ker je bilo leto 2013 manj ugodno za kakovost sadja, zvišali pa so tudi kriterije ocenjevanja.

Že več let na ocenjevanju v Beli krajini sodelujejo tudi partnerska zavarovana območij KP Kolpa, in sicer pridelovalci iz Krajinskega parka Goričko in Hrvaškega Nacionalnega parka Risnjak ter dosegajo zelo dobre rezultate. Uspešne sadjarje iz Prekmurja (posebno dober je bil tudi tokrat Štrefan Gjergjek) je na podelitvi priznanj spremljal tudi župan občine Cankova Drago Vogrinčič. Med Hrvaškimi kmeti pa je že leta najboljša kmetija Pintar iz Gorskega Kotarja, od koder tudi prihaja član ocenjevalne komisije Dragan Turk, sicer vodja nadzorniške službe v NP Risnjak.

Po nagovoru gostitelja Boreta Raztresena so zapele Kresnice-predice, Andrej Bajuk je v predavanju opozoril na pomembne finese pri kuhanju žaganj in sokov, udeleženci pa so lahko dobre in slabe prakse tudi sami poizkusili. Predsednik Sadjarskega društva Bela krajina Stanislav Muhič je podelil priznanja.

Fotogalerija

 

Rezutlati
Med sokovi je bil najbolje ocenjen breskov sok Martine Badovinac iz Metlike (20 točk), za spoznanje slabše je bil ocenjen breskov sok Štefana Gjergjeka iz Goričkega (19,63 točk), med likerji je tudi tokrat zmagovalec rdeči kutinov liker Blaža Kočevarja iz Semiča (19 točk), pri žganjih pa je zlato priznanje za nešpljevo žganje dobila belokranjska družina Jakša (18,63 točk).

Rezultati ocenjevanj sokov

Rezultati ocenjevanja žganj

Prejšnja novica
Slovenija
29. 01. 2014

Konec januarja je le prišla zima

Naslednja novica
Reportaže
23. 04. 2014

Praznovanje v Beli Krajini

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke