Zelenjavni špageti s paradižnikovo omako
Sestavine:
- 2 bučki
- 1 korenček
- 400 g domače paradižnikove mezge
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlica belega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- ščep sladkorja, sol, malo mlete rdeče paprike, peteršilj, sveža bazilika
Priprava
Bučki operemo in narežemo na rezalniku, korenček olupimo in nato narežemo na rezalniku na trakove (»špagete«). Vse skupaj premešamo in damo na stran za toliko časa, da naredimo omako.
Čebulo drobno nasekljamo, solimo in prepražimo na olju. Ko začenjajo robovi dobivati rumeno barvo in je prijetnega vonja, dodamo paradižnikovo mezgo ali na kocke narezan paradižnik v mezgi, sladkor, papriko in pol drobno nasekljane bazilike. Ko zavre, pokrijemo in kuhamo deset minut. Potem odstavimo z ognja, dodamo drobno nasekljan peteršilj in malo bolj grobo narezano baziliko, še žlico olivnega olja ter prelijemo zelenjavne špagete. Ponudimo na večjem krožniku, da si vsak sam vzame, kolikor želi. Jed lahko jemo tudi čez nekaj ur, vendar jo hranimo v hladilniku. Špagetna oblika zelenjave običajno pritegne k jedi tudi otroke.