• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Srbska solata

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
11. 09. 2014

Srbska solata

Foto: Darinka Sebenik

Sestavine

  • 1 kg paprike
  • 1 kg paradižnika (od zelenega do rdečega)
  • 80 dag korenja
  • 1 kg zelja
  • 1 kg kumar
  • 1 žlica soli
Sestavine za kislo mešanico
  • 0,5 l alkoholnega kisa za vlaganje
  • 2 l vode
  • 1 jušna žlica soli
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • cel poper
  • lovorjev list

Priprava

Zelje operemo in narežemo nekoliko debelejše, kot ga režemo za solato. Damo ga v večjo posodo, posolimo z žlico soli in premešamo. Nato olupimo kumare, in jih narežemo prav tako na debelo, kot zelje in dodamo k zelju ter premešamo. Paprike operemo, očistimo semenja in narežemo na po centimetra debele trakove in tudi dodamo k zelju in kumaram. Korenček temeljito operemo s krtačko in ga 60 dag narežemo na tanke kolobarčke, 20 dag pa naribamo kot jabolka za zavitek in dodamo k mešanici. Nato še očistimo paradižnike, ki jih narežemo na enako debelino, kot kumare, papriko in zelje, ter dodamo v posodo k preostalim sestavinam. Dobro je, če vse skupaj počiva nekaj ur, vmes pa nekajkrat premešamo. Tik preden začnemo kuhati v mešanico zlijemo kis, vodo, v kateri smo raztopili sol in sladkor ter dodamo poper in lovorjev list. Če imamo dovolj velik lonec, lahko kuhamo mešanico naenkrat, postavimo na ogenj in kuhamo 35 minut, nato pa začnemo polniti kozarce. Če nimamo tako velikega lonca, maso razdelimo na polovico  in jo kuhamo le 30 minut. Ko so polni, dolijemo vrelo tekočino iz mase, zapremo in kozarec obrnemo na zamašek. Vse skupaj postavimo v zaboj, ki smo ga obložili z debelejšo tkanino. Kozarce obrnemo na glavo in nato vse zavijemo ter pokrijemo z odejo in še kakšno blazino. Po približno dveh dneh so kozarci hladni in primerni za skladiščenje.

Namig: Srbski solati lahko dodamo tudi čebulo in za zapisane količine lahko dodate 4 velike čebule ter jo narežete na ne preveč tanke lističe. Tudi če boste dodali rdečo čebulo, se bo barva razgubila, tako da ne bo opazna.

Prejšnja novica
Recepti
29. 08. 2014

Stročji fižol v solati – malo drugače

Naslednja novica
Recepti
22. 09. 2014

Domača »vegeta«

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke