Solata iz zelja in paradižnika
Sestavine
- 1 kg zelja
- 0,5 kg čebule
- 0,5 kg paradižnikov
- 0,5 l vina
- 0,5 l kisa za vlaganje
- 2,5 dl vode
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica soli
- lovorjev list
Priprava
Zelju odstranimo zunanja lista, nato pa ga narežemo na tenke rezance (lahko tudi s posebnimi lupilniki). Čebulo narežemo na tenke lističe, paradižnike pa na kolobarčke in nato vse skupaj damo v posodo. Prelijemo z vročo mešanico (kis, vino, voda, sol, sladkor in lovorjev list), zavremo in po nekaj minutah s penovko poberemo zelenjavo v veliko cedilo, da se odcedi. Naložimo jo v steklene kozarce, mešanico še enkrat zavremo in nato prelijemo po solati. Kozarce zapremo, zavijemo v rjuho ali koc in pustimo, da se dobro ohladijo.
Namig: če ne marate čebule, lahko pripravite solato samo iz zelja in paradižnikov.