Slivovi cmoki iz skutnega testa
Sestavine za testo:
- 500 g skute
- 280 g ostre moke
- 2 ščepca soli
- 80 g masla
- 3 srednje velika jajca
- 20 do 24 svežih sliv
- kavna žlička sladkorja ne eno slivo
Sestavine za oblogo:
- 80 g masla
- 100 g drobtin
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička cimeta

Postopek
Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicam dobro pretlačimo, če imamo skutni drobljenec ali spasiramo s paličnim mešalnikom. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Dodamo rumenjaka in vse skupaj dobro premešamo ali pregnetemo, da dobimo mehko skutno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo in postavimo za 30 minut v hladilnik.
Slive operemo in osušimo. Testo vzamemo iz hladilnika in nato z veliko žlico zajamemo testo ter ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi oblikujemo v krpico in nanjo položimo slivo, dodamo kavno žličko sladkorja. Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico in odložimo na pomokano površino. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
Že pred tem v velik lonec nalijemo vodo, ki jo solimo in zavremo. Ko zavre, v lonec dodamo cmoke in jih kuhamo na zmernem ognju 10 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca na večji, po možnosti servirni krožnik.
Na kuhalnik pristavimo ponev z maslom, ki ga počasi stopimo. Nato na stopljeno maslo stresemo drobtine in jih med mešanjem zlato rumeno prepražimo (dobri 2 minut). Cmoke najbolj enostavno obložite tako, da jih vsakega posebej povaljate v prepraženih drobtinah. Ko jih ponudimo, dodamo na mizo tudi sladkor zmešan s cimetom, da si ga vsaka doda po želji.