• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Slivovi cmoki iz skutnega testa

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
30. 08. 2022

Slivovi cmoki iz skutnega testa

Sestavine za testo:
  • 500 g skute
  • 280 g ostre moke
  • 2 ščepca soli
  • 80 g masla
  • 3 srednje velika jajca
  • 20 do 24 svežih sliv
  • kavna žlička sladkorja ne eno slivo
Sestavine za oblogo:
  • 80 g masla
  • 100 g drobtin
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička cimeta
slivovi cmoki
slivovi cmoki

Postopek
Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicam dobro pretlačimo, če imamo skutni drobljenec ali spasiramo s paličnim mešalnikom. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Dodamo rumenjaka in vse skupaj dobro premešamo ali pregnetemo, da dobimo mehko skutno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo in postavimo za 30 minut v hladilnik.
Slive operemo in osušimo. Testo vzamemo iz hladilnika in nato z veliko žlico zajamemo testo ter ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi oblikujemo v krpico in nanjo položimo slivo, dodamo kavno žličko sladkorja. Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico in odložimo na pomokano površino. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
Že pred tem v velik lonec nalijemo vodo, ki jo solimo in zavremo. Ko zavre, v lonec dodamo cmoke in jih kuhamo na zmernem ognju 10 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca na večji, po možnosti servirni krožnik.
Na kuhalnik pristavimo ponev z maslom, ki ga počasi stopimo. Nato na stopljeno maslo stresemo drobtine in jih med mešanjem zlato rumeno prepražimo (dobri 2 minut). Cmoke najbolj enostavno obložite tako, da jih vsakega posebej povaljate v prepraženih drobtinah. Ko jih ponudimo, dodamo na mizo tudi sladkor zmešan s cimetom, da si ga vsaka doda po želji.

Prejšnja novica
Recepti
29. 06. 2022

Planiška kasata

Naslednja novica
Recepti
02. 09. 2022

Slivova marmelada s pomarančo in rozinami

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke